Degeabatologie

sau arta de a fi degeaba. Disectii pe viu.

Copenhaga si Climategate – informatii aleatorii

with 9 comments

Summit-ul pe teme climatice de la Copenhaga se apropie de sfarsit. Azi ar trebui sa aflam concluziile. Nu neasteptate, tinand cont ca si marinarul nostru vrea sa reduca emisiile de carbon cu 30% (a propos, de ce nu 29, 25, 31 sau de ce nu 35%?).

Intre timp, efectul Al Gore a lovit capitala micii tari nordice din plin. O furtuna de zapada a maturat Danemarca iar asta nu e tocmai un fapt comun tinand cont ca ierni serioase au fost abia 7 in ultima suta de ani. Zona Danemarcei care este cunoscuta pentru clima relativ blanda comparativ cu alte tari scandinave. Iar astea ni le zice Bloomberg.

In alta ordine de idei, protestele violente ale anarhistilor nu s-au lasat asteptate prea mult si 400 de persoane au fost arestate saptamana trecuta. Cel putin din inregistrarea de mai jos se vede ca totul era pregatit ca la carte: materiale explozibile, focuri de arma, etc.

Ei, sa nu credeti ca au fost doar proteste violente, evident ca nu. Au fost si din alea pasnice, sa nu generalizam. Apoi, am mai putea vorbi despre „amprenta de carbon” a protestelor si a summit-ului. Mai pe sleau, cu cat dioxid de carbon „polueaza” stimabilii pe acolo.

Puei, liderii iubiti ai natiunilor au folosit nu mai putin de 1200 de limuzine si 120 de avioane private. Asta in conditiile in care nu existau 1200 de limuzine in toata Danemarca, iar o parte din ele au trebuit aduse din alte tari, special pentru eveniment.

Dupa insumare, „amprenta de carbon” a conducatorilor de state si a protestatarilor este echivalenta cu cea a Marocului pe tot anul 2006, si asta numai in doua saptamani. Asta da reducere de emisii de gaze cu efect de sera!

A propos, de scrisorile alea hackuite de la Climate Research Unit (CRU) din Anglia mai tineti minte? Intre timp scandalul a luat numele de Climategate. Daca nu stiti despre ce e vorba sau vreti sa va amintiti, am pomenit si eu aici acum cateva saptamani.

Ei bine, rusii se plang ca cercetatorii de la CRU au folosit temperaturile culese la statiile meteorologice din Rusia selectiv. Cum selectiv? Ei bine, ca sa conformeze cu teoria incalzirii globale. Si asta cand de fapt majoritatea statiilor din Siberia ar indica faptul ca nu exista incalzire globala. Din Ria Novosti:

Analysts say Russian meteorological stations cover most of the country’s territory, and that the Hadley Center had used data submitted by only 25% of such stations in its reports.

Over 40% of Russian territory was not included in global-temperature calculations for some other reasons, rather than the lack of meteorological stations and observations.

The data of stations located in areas not listed in the Hadley Climate Research Unit Temperature UK (HadCRUT) survey often does not show any substantial warming in the late 20th century and the early 21st century.

The HadCRUT database includes specific stations providing incomplete data and highlighting the global-warming process, rather than stations facilitating uninterrupted observations.

On the whole, climatologists use the incomplete findings of meteorological stations far more often than those providing complete observations.

IEA analysts say climatologists use the data of stations located in large populated centers that are influenced by the urban-warming effect more frequently than the correct data of remote stations.

The scale of global warming was exaggerated due to temperature distortions for Russia accounting for 12.5% of the world’s land mass. The IEA said it was necessary to recalculate all global-temperature data in order to assess the scale of such exaggeration.

Ei bine, fratilor, ca sa nu ziceti ca-mi dau cu parerea in necunostinta de cauza, mai multe nu spun. Dar mai completez atat: la Cluj e al dracului de frig si se preconizeaza o iarna lunga si cu multe picioare rupte pe gheata.

S-a mai scris despre Copehaga aici si aici.

9 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. „rusii se plang”, c’mon man!
    incidentally tot scandalul asta incepe fix cand trebuie inainte de Copenhaga.

    –sunt emailurile furate autentice? coteriile din academia sunt de fapt subiect separat. tu crezi ca asta e singurul grup influent? e poate f. vizibil datorita obectului muncii socialist-laburiste, da’ stai tu linistit ca balta are si alte baracude…

    –vreau sa vad datele reprocesate de grupuri independente si cat de puternice/stabile sunt standardele lor de culegere a datelor, ca doar nu or fi englezii astia pe lume, si publicate undeva serios. sa nu imi spui ca acesti englezi de UEA sunt atat de puternici incat sa influenteze orice revista de specialitate din lume.
    daca au probleme pana si la metodologia de culegere a datelor, daca aceasta s-a schimbat in ultimii 15-20 de ani, sa zicem, atunci noapte buna! apropo, 7 ani din 100 inseamna 7%:) nerelevant. anul asta a fost si Atlanticul mai rece, deci mai putine hurricane, deci Gulf Stream mai altfel, poate, deci mai multa zapada pentru ioropeni (las’ ca ii avantajeaza pe swiss.).

    –Basescu, c’mon – asta nu e subiect!:) Baselu e vaporean, ce naiba:) crezi ca altul ar fi zis altceva? 30% e cifra rotunda, convingatoare, linistitoare et al.

    we

    decembrie 18, 2009 at 7:23 am

  2. Elfule

    1) Daca la inceput nu eram sigur ca sunt autentice, acum am ajuns sa cred ca sunt pe bune. Asta in primul rand deoarece nu s-a facut nici o negare oficiala cum ca n-ar fi (toti s-au eschivat cand au fost intrebati) si in al doilea rand fiindca lui Phil Jones, directorul CRU, i s-a cerut frumusel sa-si dea demisia pana se lamuresc treburile (deci sefii lui au luat foarte in serios treaba). A propos, a mai pornit un scandal mare deoarece cei de la CRU au spus ca nu mai au „the raw data” ci numai date prelucrate statistic pe care sa le dea publicului. Pai, date prelucrate statistic a dat si Merck-ul cu ocazia Vioxx-ului, deci nu mersi.

    http://www.timesonline.co.uk/tol/news/environment/article6936328.ece

    Foarte convenabil as spune, nu? Si cu asta ti-am raspuns sper si la punctul 2. A propos, faimosul grafic „hockey stick” a lui Mann (care apare si in An Inconvenient Truth) nu contine nici un indiciu de „Medieval Warm Period”. Nu m-as mira ca nici el sa nu mai aiba „the raw data”.

    3) Ba da, e subiect deoarece este simptomatic. Peste tot se face la fel. Fix 30%. Fix 20%. Crezi ca daca astia de la summit ajung la o concluzie n-o sa fie tot o cifra atat de rotunda? Ma indoiesc ca va fi un 23,473% dedus din calcule serioase, ca doar sunt politicieni. Si aceeasi politicieni o sa ne ia banii in curand datorita poluarii (la fel cum ne-au interzis becurile cu incandescenta), desi ei se plimba cu limuzina si cu avionul privat. 😉

    machiavellian

    decembrie 18, 2009 at 10:39 am

  3. 1+2 – sa lasam deocamdata, poate scoate niste raw data. nu le are, nasol.

    3. ii spun consilierii lui ce sa spuna. si aici sunt becuri de alea „nepoluante”, dar e la optiunea fiecaruia. nu ti-l baga pe gat. ci „sugereaza”. whatever – unele chestii din EU nu sunt tocmai atat de „luminate”.

    we

    decembrie 18, 2009 at 11:38 pm

  4. da, acum am citit materialul din Times. he’s screwed. cum sa arunci „raw data”?! si pe such sensitive issue.
    aia nu e stiinta ce fac ei, ci dogma! nu ma mir, dealtfel, cum ziceam, the pond is full of bigger fish.

    dar!, ca tot suntem la barfe scientifice, sa nu te miri daca
    1. il fac disparut pe jones asta
    si
    2. il vezi reaparand (asta depinde si de varsta lui).

    we

    decembrie 18, 2009 at 11:45 pm

  5. Elfule, vezi, ai ajuns la mijlocul problemei. Asta nu e stiinta, e dogma. Oricum, pe Jones l-au facut semidisparut deja si nu cred ca va mai aparea fiindca e suficient de batran. Oricum, toata situatia pare si mai suspecta tinand cont de faptul ca intr-un email Jones zicea ca mai bine distruge toate informatiile decat sa i le dea lui Steve McIntyre (cunoscut „climate skeptic”). Apoi, discutiile s-au finalizat in mod asteptat: nici o concluzie. Iar Obama a venit cu un plan tipic politicianist sa blocam incalzirea globala la inca maxim 2 grade Celsius.

    http://www.telegraph.co.uk/earth/copenhagen-climate-change-confe/6842789/Copenhagen-climate-summit-confusion-as-historic-deal-descends-into-chaos.html

    Valoare tipic arbitrara. A propos, graficul „hockey stick” arata ca astazi suntem la +0,5 fata de anii 50 si se cam considera ca azi e vai ce incalzire globala. Pai daca incalzim cu 2,5 grade fata de anii 50, nu va fi cel mai mare dezastru pe care il putem prevedea? 🙂

    machiavellian

    decembrie 19, 2009 at 1:23 pm

  6. machia, obama e polician, lasa-l naibii. el spune ce ii zic consilierii, care ii consulta direct/indirect pe directorii de institute, care intreaba pe sefii de centre/laboratoare (the gray eminences)… pricepi? si cand cei de la „bottom” dau din umeri sau BS, consilierii vin cu niste cifre din astea „rotunde”. asta e circuitul informatiei in natura:)

    ia mai bine aici: http://www.weather.gov/
    sa vezi ce e pe toata coasta de NordEst-Est a US.

    eu vreau el nino! ca am capiat de caldura si poluare!:)
    (si totusi e din ce ince mai cald si mai nashpa – asta dupa 14 ani de Cali…)

    ce cred eu: cred ca avem un sistem extrem de complex pe care nu il intelegem. mai cred ca acest sistem complex e un pic mai haicana fata de o stare de echilibru. nu stim in ce directie se va indrepta vremea (mutarea/micsorarea/disparitia Gulf Stream din Atlantic = o noua perioada glaciala pt. Europa).
    am dat-o cu „incalzirea”, dar „incalzire” poate fi doar un aspect din multe altele care se intampla in acelasi timp.

    Machia, am taiat ca nebunii padurile, am poluat ca nebunii toate apele si solurile, am bagat jde milioane de tone de fel de fel de substante in atmosfera. Something has to give! DAR! nu neaparat ca o incalzire.
    Ci poate ca o iesire dintr-o stare de echilibru. Fizic, mi se pare mai de bun simt. Nu sunt metereolog, dar niste urme de fizica inca le am in cap. Si oricum, m-am jucat cu sisteme complexe. Iti strica teoria cand te simti si tu mai bine si esti gata sa desfaci sticla de sampanie.
    Si daca nu mai au raw data si daca au schimbat metodologia de masurare si colectare a datelor, sau gridul de masuratori in ultimele 2-3 decenii, atunci poti sa le dai foc la toate acele modele.
    Nu sunt bune de nimic!! Trebuie dati in judecata, parerea mea.

    Iar Jones ala va fi ascuns si daca nu va fi trimis in fata judecatii (academia, mai ales in Europa, mai ales in tari ca Anglia, este f. medievala – atitudinea lui Jones e in acord cu ce zic eu, las’ ca asta va fi subect de barfa si multe beri:) ), va fi „ascuns” si o va duce bine.

    we

    decembrie 19, 2009 at 8:38 pm

  7. Tin mint ca acum vreo 8,9 ani muream de frig prin Cluj mergand spre Universitate. Daca zici ca e tot asa si acum, eu unul ma racesc fata de tema incalzirii globale.

    ciprian blidaru

    decembrie 20, 2009 at 2:52 am

  8. un articol foarte bun, mai bun decat al meu, cu toate ca amandoi am scris cam aceleasi lucruri.

    din pacate nu prea avem ce face impotriva grasilor care au intiat summitul si propun noile legi acolo. singurul lucru pe care il vom putea face va fi sa ne conformam. 😦

    Mihai

    decembrie 20, 2009 at 11:41 pm

  9. hai noroc si sa traiesti! craciun fericit!

    ciprian blidaru

    decembrie 24, 2009 at 4:14 pm


Lasă un comentariu