Degeabatologie

sau arta de a fi degeaba. Disectii pe viu.

Metamorfozele miscarilor de dreapta in SUA

leave a comment »

Am primit recent cartea Miscarea conservatoare de Paul Gottfried si vreau s-o recomand tuturor cititorilor acestui blog. Exponent al „vechii drepte”, paleoconservatoare, Gottfried analizeaza schimbarile in conservatorismul american incepand cu anii ’50 si pana la inceputul anilor ’90.

Cartea trece prin curentele de dreapta care au marcat SUA ultimei jumatati de secol, incluzand libertarianismul cu fatelele lui, dreapta veche, dreapta populista, dreapta religioasa sau pro-life, neoconservatorismul precum si preschimbarile/aliantele acestor curente.

De remarcat este obiectivitatea scrierii, tinand cont ca autorul a fost participant direct la evenimente si nu doar un simplu spectator universitar.

Acum ma puteti intreba: de ce recomand aceasta carte in contextul in care suntem atat de departe de SUA? Ei bine, geografic suntem departe, dar macar dreptacilor le prinde bine sa vada geneza si metamorfozele unor miscari care incep sa aiba ecouri puternice si la noi (libertarianism, paleoconservatorism, neoconservatorism, miscari pro-life).

Epilogul cartii poate fi citit aici. Cartea se poate comanda direct de la editura aici. Am inteles ca in Bucuresti se gaseste deja si in librarii. 280 de pagini, 25 RON (TVA inclus).

Written by machiavellian

decembrie 8, 2009 la 10:48 pm

Lasă un comentariu