Degeabatologie

sau arta de a fi degeaba. Disectii pe viu.

Breaking news? Da, doar ca nu in Mioritia

with 19 comments

Stiu, dupa cum s-ar astepta toata lumea, ar trebui sa vorbesc despre alegerile iminente. Nu voi face asta, pe de o parte fiindca mi se pare prea putin important, pe de alta fiindca si-au dat deja toti cu parerea.

In schimb, o stire si evenimentul de la care a pornit au fost complet ignorate la noi. Ma refer la presa si bloguri. Cateva cautari google dupa cuvinte cheie mi-au demonstrat asta.

Dar sa termin cu suspansul si sa trec la miezul problemei: Se face ca exista un institut de cercetare al schimbarilor climatice, Climate Research Unit pe numele lui, cu locatia in Marea Britanie. Si se mai face ca un hacker a intrat cum stie el mai bine in calculatoarele respectivului institut si a luat tot ce a prins.

Si ce a prins? Pai, peste o mie de scrisori email si cateva sute de documente. Evident, multe din ele sunt de genul „hai la tigara in pauza de la 12”, dar sunt si mesaje care ar putea indica masluirea datelor stiintifice pentru a conforma teoriei incalzirii globale, iar altele arata incercari de a discredita reviste stiintifice recunoscute pe plan mondial, si asta doar fiindca au publicat articole incorecte politic din punctul de vedere al aceleasi teorii.

A, si sa nu uit, exista si mesaje in care se exprima bucuria mortii unui „sceptic” al acestor teorii, sa moara toti dujmanii! Ei bine, si cui apartin schimburile de mesaje? Pai, unor cercetatori din comisia IPCC, aia cu incalzirea globala de la ONU, aceeasi care a luat Premiul Nobel pentru Pace impreuna Al Gore.

Pe scurt, istoricul unor fraude si altele informatii care ar fi trebuit poate sa fie pe prima pagina a ziarelor de la noi. Sau macar al celor de scandal, pe langa titluri cu gripa porcina care va reduce populatia globului la o treime in urmatoarele 2 saptamani. Evident, la doua sau trei zile dupa ce stirea a facut inconjurul lumii, la noi nici un pas, afara de ceva comentarii pe un forum privat.

Cine doreste sa citeasca, aici e link-ul Pirate Bay si aici e o colectie de link-uri de unde se pot scoate materialele.

Evident, orice om cu capul pe umeri ma va intreba in continuare daca pot garanta autenticitatea fisierelor. Ei bine, nu pot. Nu am cum. Cert e ca un hacker a intrat in calculatoarele institutului si a furat fisiere. Asta a anuntat chiar directorul institutului. Apoi, tonele de informatii (mii de fisiere in format txt, doc sau pdf) ar indica un fals de prea mare proportii daca se pune problema asa.

Totusi, sa nu uitam briciul lui Ockham cand intram in teoria conspiratiei. Parerea mea: fiecare sa citeasca materialele puse la dispozitie si alte informatii si abia apoi sa-si dea cu presupusul.

Mai multe informatii (comentarii, extrase din scrisori, stiri etc):

http://noconsensus.wordpress.com/2009/11/19/leaked-foia-files-62-mb-of-gold/
http://www.examiner.com/x-9111-SF-Environmental-Policy-Examiner~y2009m11d19-Global-warmings-hidden-files
http://www.climateaudit.org/?p=7806
http://blogs.news.com.au/heraldsun/andrewbolt/index.php/heraldsun/comments/hadley_hacked/
http://blogs.telegraph.co.uk/news/jamesdelingpole/100017393/climategate-the-final-nail-in-the-coffin-of-anthropogenic-global-warming/
http://wattsupwiththat.com/2009/11/19/breaking-news-story-hadley-cru-has-apparently-been-hacked-hundreds-of-files-released/#more-12937
http://www.guardian.co.uk/environment/2009/nov/20/climate-sceptics-hackers-leaked-emails
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8370282.stm
http://www.foxnews.com/story/0,2933,576009,00.html
http://www.telegraph.co.uk/earth/environment/climatechange/6619796/Climate-scientists-accused-of-manipulating-global-warming-data.html

PS: Mi se pare trist sa am exclusivitate cu aceste informatii in presa/blogosfera de la noi, dar ce sa faci, e mai important cum se porcaieste Vadim cu nu stiu care.

Reclame

Written by machiavellian

noiembrie 21, 2009 la 9:02 pm

19 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Emil Constantinescu într-un interviu:
  „E.C.: Eu îl cunosc bine pe preşedintele ceh Vaclav Klaus. Am colaborat foarte bine cu el, când era prim- ministru. Este un om de o mare ţinută. Acum îi scriu prefaţa la cartea lui care va apărea în România.

  O.N.: Cea în care respinge teoria încălzirii globale cauzate de poluare?

  E.C.: Da.

  I.M.I.: Şi sunteţi de acord cu el?

  E.C.: Da, aici ne înţelegem perfect. Încălzirea globală este o mare manipulare, v-o spun ca om de ştiinţă, ca geolog. Nu este nimic adevărat în toate acestea. Dar, paradoxal, efectele acestui neadevăr sunt pozitive, pentru că se dau mulţi bani pentru cercetări.

  I.M.I.: Dar topirea calotelor polare?

  E.C.: Este un proces ciclic. La un moment dat, va veni din nou o iarnă. Şi nu are legătură cu poluarea. Cea mai mare încălzire, mă refer la istoria relativ recentă, nu la ce se întâmpla acum zeci de mii de ani, a avut loc în jurul anului 1715. Ce industrie era la 1715? Iar distrugerea stratului de ozon este legată de erupţiile vulcanice, nicidecum de freon.

  O.N.: Şi totuşi, cum de teoria încălzirii globale este preluată de toată lumea?

  E.C.: Oamenii au nevoie de mituri, ei cred în poveşti, nu în adevăruri ştiinţifice. Dacă toate acestea vor duce la crearea unor tehnologii mai curate şi mai eficiente, totul e prefect. Altfel, cum să construieşti societatea cunoaşterii? Pe mine chiar m-a amuzat titlul cărţii lui Al Gore, prezentată în România de Ion Iliescu: „Adevăruri incomode”. Eu spun: minciuni convenabile pentru toţi.”

  radugo

  noiembrie 21, 2009 at 11:21 pm

 2. Really now… Fii si tu un judecator onest si asculta ambele parti inainte sa tragi concluzii:

  http://www.realclimate.org/index.php/archives/2009/11/the-cru-hack/

  A spune ca incalzirea globala este o minciuna nu inseamna decat a contribui la marea cacealma mediatica si a amana practic solutionarea problemei.

  Anonymous

  noiembrie 23, 2009 at 7:38 pm

 3. Draga Anonymous, tin sa te dezamagesc spunandu-ti ca tu nu esti un judecator onest fiindca desi am scris explicit in articol „ar putea indica” sau sa avem grija la „teoria conspiratiei” ai decis sa ignori. De asemenea, vad ca ai decis sa ignori faptul ca am inclus intre materialele recomandate si unele care apartin „celeilalte parti”, dar, ce sa-i faci, e greu sa acuzi si sa fii atent in acelasi timp ca acuzatia ta sa fie adevarata.

  Articolul din Real Climate l-am citit chiar sambata, inainte sa scriu articolul meu, atata tot ca am uitat sa-l includ in lista de articole (apologetice, anti sau neutre). Si sunt 10 in total, deci un punct bun de pornire pentru o cercetare macar preliminara. Data viitoare fii mai atent cu acuzatiile, s-ar putea sa-ti prinda bine la onestitatea TA intelectuala.

  machiavellian

  noiembrie 24, 2009 at 1:37 am

 4. pot spune ca-s destul la curent cu subiectul, ca m-a pasionat. De la „An Inconvenient Truth” la costurile gigantesti si schimbarea radicala a vietii noastre, cerute de situatie. De la rationalism la calendarul Maya ce se termina in 2012 (ca bat altii campii si cu Nostradamus si 2012, asta-i alta chestie – data asta am vazut-o doar la complexul calendar Maya :)).

  Nu-s printre sceptici, sunt prea multe semne ca industrializarea a generat deja schimbari climatice profunde. Daca se-ajunge pana la topirea calotei de gheata de la Polul Nord …nu stiu. Indiferent de cine zice/ce face, cred insa ca-i o mare greseala ca nu se prea face totusi destul. Subiectul e prea vast si-ajunge sa vizionezi filmul lui Al Gore, sa vezi cat de cotita au dat-o mereu corporatistii. Parerea mea…

  Cristi

  noiembrie 24, 2009 at 2:24 pm

 5. PS: ca vad acum si comentariul lui radugo, cu ce-ar fi spus Constantinescu: „Pe mine chiar m-a amuzat titlul cărţii lui Al Gore, prezentată în România de Ion Iliescu: „Adevăruri incomode”. Eu spun: minciuni convenabile pentru toţi.””.

  L-am admirat altadata pe E.C. (a fost cu siguranta cel mai „slefuit” dintre carmacii ultimi ai Romaniei), dar zau ca astea-s chiar argumente …de bou! Combati o chestie atat de serioasa, sustinuta stiintific totusi de zeci/sute/(mii?) de savanti, cu chestii ieftine de genul „prezentata de Iliescu” sau „hehe, ce titlu are”?! Hmmm, jenant, foarte jenant… 😦

  Cristi

  noiembrie 24, 2009 at 2:31 pm

 6. Cristi, zeci, sute sau mii de savanti sustin si reversul medaliei. Si nu toti sunt platiti de „Big Oil” :).

  Apoi, pentru mine Al Gore si-a demonstrat complet incompetenta cand a declarat la un post de televiziune ca „the interior of the Earth is extremely hot, several milion degrees”, ceea ce ar insemna ca Pamantul nostru e un mica stea (pamantul are cateva mii si nu milioane de grade in centru ca Soarele). Inregistrarea:

  machiavellian

  noiembrie 24, 2009 at 9:41 pm

 7. of, ma dezamagesti. Parca spuneai ca esti impartial (eu asta caut sa fac)… Exista clar capete luminate si de-o parte, si de alta. Parte si din unii, si din altii, pot fi platiti sau manipulatori. Dar let’s get real, ca cei cu global warming-ul nu-s totusi caraghiosi de genul „savantilor” creationisti de ex. Si sa-l lasam pe Al Gore, ca asta a fost bun pt cauza doar ca figura publica (insa mesajele transmise vin de la fapte studiate de oameni care stiu ce vorbesc). Vezi filmul si-ntelege ca lucruri precum cresterea exponentiala anuala a temperaturii sau subtierea exponentiala anuala a stratului de ozon (in special la polul nord) sunt FAPTE recunoscute, masurabile, constatate pana si de nea Gogu meteorologu’ de la Stana din Deal 🙂

  Al Gore fusese ridiculizat si cand l-a intrebat comisia din US daca el, care polueaza de 25-30 de ori mai mult decat americanul „mediu” (cu casa lui enorma si masinile sale), ar renunta la nivelul lui de trai, si n-a putut raspunde DA. Dar repet: ce-are oportunistul asta de-a face cu ce se intampla concret, in realitate, la nivel climatic?

  Cristi

  noiembrie 24, 2009 at 11:58 pm

 8. Pai, tocmai aici e problema. Ca nu doar Gogu din Stana spune ca creste ca mai e si Marin din Vale care spune ca scade. Uite, recent am dat accidental peste lista asta:

  http://www.populartechnology.net/2009/10/peer-reviewed-papers-supporting.html

  Apoi, cum e cu cresterea aia exponentiala? 🙂

  Uita-te la graficul asta:

  Mie mi se pare ca din 2000 e practic constanta temperatura.

  De ce am spus de Al Gore? Deoarece de regula se spune de ceilalti fiindca sunt platiti de „Big Oil”, dar se pare ca pe Gore il cam ajuta bine la buzunar ce zicea inainte.

  machiavellian

  noiembrie 25, 2009 at 1:03 am

 9. mai Mac, da-o naibii de treaba :)) Daca pana si la graficul ala de pe Wiki (si vezi ca-s mai multe) tu vezi „constantza”, inseamna ca vorbim limbi straine.

  Te-aduc in zece ani sa facem plaja iarna in Alaska. Zic si io asa. Ca daca Alaska devine noul Caraibe, tare mi-e ca am disparut deja, ca dinozaurii. Dar stiu, vorbesc prostii. E bine ca avem oameni inteligenti, pe care-i preocupa acum ce trebuie: freza lui Al Gore 🙂

  Cristi

  noiembrie 25, 2009 at 1:28 am

 10. Da, din 2000 pana azi e constanta temperatura. Asta arata graficul. Uita-te atent. N-am spus din 1980 pana azi, ci 2000 pana azi. Si asta tinand cont ca gazele cu efect de sera nu au ramas constante ci au crescut.

  Apoi, desi sunt mai multe grafice pe wiki, ele nu arata acelasi lucru (unele sunt estimari, altele sunt obtinute din calcule pe baza masuratorilor pe copaci samd) si nu pun punctul 0 in acelasi loc. Uita-te, de ex, pe baza graficului asta se vede ca in 2000 temperatura era la fel de mare ca in „Medieval Warm Period” in care nu se punea problema incalzirii globale antropogenice fiind vorba de anii 1000-1100:

  Mai mult, uita-te la curba neagra, intocmita tocmai de cei de la Climate Research Unit care arata ca in 2004 temperatura ar trebui sa fie mai mare cu 0,4 grade decat in 1998. Acum uita-te din nou la primul grafic si se vede clar ca intre 1998 si 2004 temperatura a scazut cu 0,2 grade celsius.

  A propos, din cate tin minte, dinozaurii au disparut din cauza racirii puternice a globului si nu din cauza incalzirii. 😉

  machiavellian

  noiembrie 25, 2009 at 2:25 am

 11. las’ c-o sa scriu ceva mai amplu la mine pe tema asta – un punct diferit de vedere, daca vrei 🙂

  Vad ca la grafice nu ne-ntelegem, dar admit ca port ochelari, poate nu vad eu bine (curbele alea de-o iau brusc in sus doar in secolul trecut) 😉

  Cat despre dinozauri …stii ca nu-i clar de ce s-au stins (ipoteza cu meteoritul e mult mai probabila). Dar te intreb ceva: daca noi ne vom curata de fapt DE FRIG (de la ghetarii ce se scurg pe Atlantic), tot asta-mi zici, ca nu e de la incalzirea globala? :)) Ca mi-a trantit-o unul odata: „global warming asta e o prostie dom’le, ca iernile vaz c-au devenit mai reci, nu mai calde”.

  Cristi

  noiembrie 25, 2009 at 4:24 am

 12. concret, ce au manarit? datele pt. simularile lor?

  caci mai sunt multe alte date (data types) care nu sunt folosite in simulari si care spun aceleasi lucruri: devine din ce in ce mai cald.
  ca de ex. balacarirea patternurilor de migratie ale pasarilor, mutarea spre nord a fel de fel de specii de animale/plante/bugs/si alte dracarii – vezi pb. pe care le au pepinierele franceze lately din cauza unui astfel de bug, ca au ajuns sa isi reimprospateze stocurile cu puieti de prin belgia si chiar si mai la nord. tu crezi ca cei care sunt in biznisul landscaping au o placere perversa sa consume timp, gazolina si bani, ca sa ia puieti sanatosi tocmai de la marea nordului?
  pozele cu ghetarii de pe munti sunt si alea manarite?

  incalzire este, ca nu degeaba s-au luat de par canadienii cu americanii cu rusii cu norvegienii si nu mai stiu cine pe noile rute navale pe langa cercul polar, care ar economisi o gramada de timp.
  pb. cea mai importanta e: e creata de om au ba? daca se demonstreaza ca nu, atunci toti astia care polueaza are out of the hook. nu sunt numai the oil dudes, ci multi, f. multi care tare ar vrea sa fie off the hook.
  dar adevarul e ca sunt si vested interests si in tabara cealalta.

  we

  noiembrie 25, 2009 at 5:49 am

 13. eu nu ma pricep, de aia am venit cu un citat.
  da mi-aduc minte ca, pe vremea cand eram pionier, ni se spunea ca planeta se raceste si o sa trebuiasca sa ne mutam pe doi dintre satelitii lui Jupiter. perspectiva asta mi se parea foarte simpatica.

  radugo

  noiembrie 25, 2009 at 1:15 pm

 14. […] acesta imaginar se datoreaza in mare parte unor postari recente ale lui Machiavellian si Ellaida, referitoare ambele la spargerea aceea a unui server din Anglia, al unor cercetatori din […]

 15. Pentru cei care mai sunt curiosi inca in legatura cu subiectul, au aparut unele analize interesante a fisierelor care nu erau email-uri:

  http://wmbriggs.com/blog/?p=1362
  http://www.cbsnews.com/blogs/2009/11/24/taking_liberties/entry5761180.shtml

  machiavellian

  noiembrie 25, 2009 at 9:18 pm

 16. asta cred ca e cel mai important din toata povestea:

  „The irony of this situation is that most of us expect science to be conducted in the open, without unpublished secret data, hidden agendas, and computer programs of dubious reliability” (articolul CBS).

  we

  noiembrie 26, 2009 at 7:53 am

 17. Exact, elfule. Informatiile ar trebui sa fie publice, in intregime. Recent, unele jurnale de chimie au impus o politica noua: trebuie frumos sa publici absolut toate analizele in format „raw”, grafic, si nu doar sa extragi valorile pe care le pui in articol in format text. Evident, cantitatea de informatii ar supraincarca mult editia print, dar s-a rezolvat si problema asta: articolul e 3-10 pagini, anexele sunt zeci dar apar numai in editia online.

  A propos de „free the data”, cam acelasi lucru spune si political math azi:

  http://politicalmath.wordpress.com/2009/11/25/climategate-free-the-data/

  machiavellian

  noiembrie 26, 2009 at 10:18 am

 18. […] numele de Climategate. Daca nu stiti despre ce e vorba sau vreti sa va amintiti, am pomenit si eu aici acum cateva […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: