Degeabatologie

sau arta de a fi degeaba. Disectii pe viu.

Si chiar ma intrebam ce zic alti laureati ai Nobelului

with 4 comments

In legatura cu solutia pentru criza economica. Si ma intreb asta de ceva vreme. Ma refer la altii in afara de Krugman si Stiglitz, ca pe ei ii vedem scrisi pe toate gardurile. Acum am aflat:

 • Scăderea impozitării şi a cheltuielilor publice, pentru că acestea din urmă generează deficite care presupun creşterea fiscalităţii în viitor;
 • Eliminarea subvenţiilor, a ajutoarelor şi a practicilor contabile care falsifică profitul şi deturnează alocarea resurselor către investiţii mai puţin productive;
 • Reformarea sistemului financiar, prin eliminarea practicii rezervelor fracţionare şi desfiinţarea intermedierii financiare (atragerea de depozite de maturitate mai mică decât a creditelor acordate pe baza lor); aceste practici fac ca sistemul bancar să fie inerent instabil şi să tindă către declanşarea de panici, rezolvate pe spinarea contribuabilului.

Suna diferit, nu? Ideile apartin lui Edward Prescott si le-am gasit pe blogul Logica Economica. E bine ca mai auzim si alta melodie si ca nu toate instrumentele canta aceeasi partitura a interventionismului statal. Cu ocazia asta adaug si blogul LE in blogroll.

Reclame

Written by machiavellian

iunie 24, 2009 la 10:42 pm

4 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. lol măi machiavelliane, nu ţi se par nişte „soluţii” cam naive, totuşi?

  aşa propun şi eu ca soluţie la criză să colonizăm alte planete şi să eliminăm discreptanţele între clasele sociale. deh, mare gânditor economic am ajuns. 😛

  întrebarea e nu ce soluţii se propun, toată lumea are idei la kilogram, ci cum se implementează soluţiile propuse! că nu-i economia calculator să-i dai reset după cum ţi-e voia.

  ideeile pe care le citesc la cele 3 puncte de aici nu sunt rele aşa ca şi fire, dar sunt de la foarte greu la imposibil de aplicat.

  personal soluţiile mele nu implică statul. privatul să-şi vadă de treabă şi să rezolve el criza de unul singur. ca ce chestie trebuie să se implice statul? ca să aibă motiv să crească impozitele şi cheltuielile? dar dacă statul nu se implică se produc falimente în lanţ, etc.. problemele sunt mult prea complexe să fie rezolvate de nişte soluţii simpliste, precum cele propuse mai sus.

  fanitza

  iunie 27, 2009 at 11:30 pm

 2. Vizita lui E.Prescott in Romania a fost un eveniment important si aproape deloc prezentat in mass-media. Eu am gasit putine articole pe aceasta tema:

  Edward C. Prescott: „Nu există o criză economică, ci doar o criză politică”


  Edward Prescott : Soluţiile pentru ieşirea din criză sunt taxele mici şi statul minimal

  Un laureat al Premiului Nobel a lansat la Bucuresti o idee socanta

  Frica de impozite mai mari a dus la criza financiara

  In urma cu citeva luni am auzit un zvon ca si Edmund Phelps ar trebui sa vina in Romania in vara asta…

  liberalu' nepenelist

  iunie 30, 2009 at 9:59 pm

 3. sa il intrebam pe iliescu, ca ne-a avertizat mai deunazi ca a murit capitalismul…

  neinfectat de comunism

  iulie 4, 2009 at 9:38 pm

 4. capitalismul ar trebui sa redevina capitalism, asa cum era odata. La ora asta Statele-s mai socialiste decat vechea Romanie. Firmele proaste ar trebui lasate sa cada, patura de manageri ce-au dat cu nuca in perete sa fie curatata, Obama sa nu mai cheltuiasca miliarde pe iluzii (ca tot poporul o sa plateasca datoriile astea cu varf si indesat). Gasesc logic si firesc ce-au spus nobelistii, pacat ca multi nu-si dau seama cat de simple sunt in realitate lucrurile. Ne-a intrat furatul propriei caciuli in obisnuinta, asta e buba.

  Cristi

  noiembrie 24, 2009 at 2:39 pm


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: