Degeabatologie

sau arta de a fi degeaba. Disectii pe viu.

Vegetarienii astia…

with 6 comments

Datorita unui „efort pentru combaterea incalzirii globale”, orasul Ghent din Belgia a introdus „ziua fara carne” in fiecare joi a saptamanii. Mai multe detalii aici.

Nu inteleg exact din sursa precizata daca se impune ca oamenii sa nu mai manance carne deloc sau e la latitudinea fiecaruia, nici daca meniurile vegetariene vor fi obligatorii in scolile publice in fiecare joi. Totusi, se pare ca baietii nostri au trecut de la combustibilii fosili, pana nu demult inamicul principal, la noul rau al lumii moderne, consumul de carne.

Argumentele principale sunt doua: 1) animalele crescute pentru carne produc 18% din gazele de sera si 2) europenii consuma prea multa carne, iar aceasta dieta este responsabila pentru colesterolul ridicat, obezitate si diabet.

Din pacate pentru ultimul argument, nu exista un consens stiintific in aceasta privinta. Iar un articol din American Journal of Clinical Nutrition ar indica tocmai contrariul: o dieta bogata in grasimi din carne, saraca in glucide… scade nivelul colesterolului „rau”, il creste pe cel „bun” si e favorabila unor boli cardiovasulare.

In final, mai vreau sa spun doar atat: se pare ca vegetarienii nostri au uitat ca mult blamatul crestinism avea nu o zi fara carne, ci doua in fiecare saptamana. Plus inca nu stiu cate posturi in preajma sarbatorilor.

Anunțuri

Written by machiavellian

Mai 15, 2009 la 3:12 pm

6 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Uite cine-o să-mi ia mie pâinea de la gură… Naiba m-o pus să dau la zootehnie?

  Houston

  Mai 18, 2009 at 4:31 pm

 2. Ei, doar nu e prea tarziu sa te transferi la horticultura, nu? :))

  machiavellian

  Mai 18, 2009 at 6:38 pm

 3. vegetarians do not love animals. they hate plants.

  ana pauper

  Mai 20, 2009 at 1:02 pm

 4. Asta îmi aduce aminte de o discuţie cu profesoara de română dintr-a şasea: „Eu sunt vegetariană. Nu ştiu, n-aş putea să omor un lucru viu.” „Dar şi plantele sunt vii.” „Cum să fie vii, măi Mihai? Dar ce, plantele respiră?”

  Houston

  Mai 20, 2009 at 10:48 pm

 5. Au fost bune amandoua. :))

  machiavellian

  Mai 20, 2009 at 11:04 pm

 6. sunt vegetarian moderat de cateva luni… asta inseamna ca am renuntat total la carne, dar consum lactate si oua (in masura in care se poate, luate de la tarani, nu de la fermele acelea care indoapa animalele cu antibiotice inainte de a le ucide)… consecintele acestui regim pana acum: energie sporita, toleranta buna la caldura, tonus foarte bun… cred ca am renuntat definitiv la carne, mai ales dupa ce am vazut filmul „earthlings”… incerc, in masura posibilitatilor, sa respect orice forma de viata… cateva contraargumente pentru cei care ne fac „mancatori de plante”: 1)oamenii sunt, prin excelenta, frugivori, nu omnivori (vezi structura maxilarului, dentitia, sistemul digestiv,transpiratia etc.), deci e normal sa ne hranim cu fructe si legume; 2) vegetarienii mananca, in majoritatea situatiilor, PRODUSE recoltate de la fiinte vii (fructe, lapte, oua, unele legume) si NU fiinte vii; 3) in rare situatii, se ajunge la „uciderea” plantei, de regula se folosesc doar frunzele (salata verde) sau leguma se poate regenera (porumbul, daca pastrezi cateva boabe); 4) vegetarienii incearca, in masura in care se poate, sa reduca la maximum, violenta, dar nu o pot eradica total; ar insemna sa ne ucidem pe noi insine pentru a salva lactobacteriile pe care le avem in organism, sau sa ne lasam coplesiti de boli, pentru a nu ucide microbii. e, totusi, cam mult, nu?

  dragos teodorescu

  Iunie 12, 2009 at 10:19 pm


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: