Degeabatologie

sau arta de a fi degeaba. Disectii pe viu.

Ganduri pe marginea „conflictului” cu patrupezii buni

with 2 comments

Totul a pornit cu atacul lui emil asupra Ioanei si Radu Iliescu. Au fost facuti „stuermeri”, „nazisti”, „epigoni nazisti”, iar numele lor a fost plasat tendentios intr-un articol care pomenea si de un jaf intr-un hipermarket.

Am raspuns pe aceeasi linie ca si ei si mi s-a reprosat faptul ca n-as fi facut-o „civilizat”, de parca calomniile domniilor lor ar fi fost de-a dreptul de bun simt. Am fost facut „probabil pro-Obama” desi pe blogul acesta nu am avut in veci cuvinte de lauda pentru el, ba dimpotriva.

Si mai mult, am fost acuzat ca as „cumpara cu muschii” (greu e si cu ironiile astea sa le intelegi), ca as crede ca „evreii si neoconii sunt de vina pentru toate relele din lumea asta”. Evident, ar fi greu sa produci un citat pentru a sustine asa ceva, fiindca nu exista. Mai mult, chiar daca ar fi adevarat, suna dubios de asemanator ca si retorica lor in care „arabii si stangisti sunt vinovati pentru toate relele din lumea asta”.

Am fost acuzat ca as fi „stangist”, „saizecisioptist” fiindca discursul meu seamana, vai, atat de mult cu al unor anarho-punkisti din diferite vagaune internetice. Ma rog, daca sofismul asta ar fi valabil, inseamna ca patrupezii sunt fani ai Revolutiei Sexuale, fiindca discursul lor seamana al dracului de bine cu cel al lui Pascal Bruckner din Tirania Penitentei. (Si ca sa vezi ironia soartei, cu concluzia principala cartii sunt de acord: Vestul se autovictimizeaza mult prea mult.)

Cel mai amuzant a fost cand am aflat ca Raul Hilberg si Noam Chomsky sunt dementi, Raul Hilberg lansand practic studiile despre Holocaust. Si, ma rog, daca Chomsky e si el dement, probabil ca si amicii mei care aplica teoriile lui lingvistice la inteligenta artificiala or fi dementi, ca-l asculta.

Adevarul e ca m-a dezamagit emil, cu care am avut discutii civilizate pe alte bloguri si pentru care aveam un respect. Si numai de la el nu m-as fi asteptat la atacul impotriva Ioanei si a lui Radu.

Dar destul cu prezentul, sa ne intoarcem putin in trecut. Pe vremea celei de-A Doua Cruciade, cand Saladin a cucerit Ierusalimul si i-a crutat pe cei cuceriti, desi cruciatii au facut masacru cand au ocupat ei orasul in 1099.

S-a spus ca e un „mare conducator” (Richard Inima de Leu), sau ca „adesea a trebuit sa-i invete pe adversari modul corect de a exercita cavalerismul” (Wilhelm al Doilea). De asemenea, Saladin spunea despre Richard ca nu exista „un conducator crestin mai plin de onoare” decat el.

Ciudat, nu? Cum inamicii reali nu s-au injurat? Ba, mai mult, se admirau reciproc? S-au pierdut multe din epoca aceea, si se pare ca prima victima a fost cavalerismul (recunosc ca si eu ma fac vinovat de asta – dar macar am scuza ca eram si inca sunt in defensiva).

Costin, ca sa-ti demonstrez ca nu sunt resentimentar (desi Imperialistu’ l-a anuntat pe Phosphoros mai demult ca nu e binevenit la voi), ai dreptul sa publici aici, cu o conditie: la obiect si fara sa repeti textele pe care le pui pe blogul vostru. Ca doar repetitia e mama propagandei. Daca contribui cu ceva real, esti binevenit, daca nu, asta e.

In incheiere, un aforism genial al lui Nietzsche, dedicat patrupezilor:

Cel care se lupta cu monstri sa ia aminte sa nu devina el insusi un monstru. Iar de privesti indelung abisul, afla ca si abisul iti scruteaza strafundul sufletului.

Daca monstri si abisul sunt imaginare sau nu, va decide posteritatea.

Machi over.

Anunțuri

Written by machiavellian

Mai 12, 2009 la 7:17 pm

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Vint naprasnic afara, coafura rezista!

    costin

    Mai 12, 2009 at 8:32 pm

  2. Am avut si eu un ‘conflict’ cu ei in urma cu vreo 3-4 luni. Initial am fost oarecum intimidata de faptul ca ei sunt mai multi si eu una singura, dar in cele din urma m-am convins ca jucau pe terenul meu, unde eu stiam mult prea bine despre ce vorbesc iar ei se ghidau orbeste dupa niste prejudecati. Era vorba despre feminism.

    medusa

    Mai 22, 2009 at 12:18 pm


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: