Degeabatologie

sau arta de a fi degeaba. Disectii pe viu.

Depresia Economica de care nu vorbeste nimeni

with 11 comments

Thomas E. Woods, istoric, este cunoscut pe noul continent mai ales pentru cartile The Politically Incorrect Guide to American History (de care am vorbit aici) si Meltdown, amandoua bestseller pe lista New York Times.

Influentat foarte mult de scoala austriaca de economie, a incercat sa analizeze Depresia Economica din 1920-1921 despre care nu se prea pomeneste azi. Interesant este ca unii indicatori economici (ca variatii de PIB, crestere economica, somaj) au fost comparabili cu cei din Marea Depresie care a inceput in 1929.

Si mai interesant este ca revenirea la normal dupa scaderea abrupta de atunci s-a facut foarte repede, in absenta interventiilor statale (bailout plans si alte cele) care nu au fost teoretizate decat ceva mai tarziu, incepand cu anii ’30.

In clasa a IV-a, la istorie, se spunea ca scopul cunoasterii istoriei este de a nu repeta greselile trecutului. Asa ca sugestia mea este sa va uitati la inregistrarea de mai sus (desi e cam lunga, merita toti banii) sau macar sa cititi urmatorul articol:

When Barack Obama urged passage of his so-called stimulus measure in February, he claimed that only bold government action would prevent the economy from slipping into a deep depression. In making that argument, he was only repeating the conventional wisdom, according to which markets are not self-correcting—except in the very long run—and state intervention is necessary to revive economic activity.

Economic theory can tell us why these claims are incorrect and why, in fact, even the appearance of prosperity that those measures can produce causes still greater damage and leads to a more severe correction in the long run. But we can also refer to the testimony of history. In particular, the depression of 1920-21, which most people have never heard of, is an example of the resumption of prosperity in the absence of government stimulus, indeed in the face of its very opposite. If economies cannot turn around without these interventions, then what happened in this instance should not have been possible. But it was.

During and after World War I, the Federal Reserve inflated the money supply substantially. Once the Fed finally began to raise the discount rate—the rate at which it lends to banks—the economy slowed as it started readjusting to reality. By the middle of 1920, the downturn had become severe, with production falling by 21 percent over the next 12 months. The number of unemployed people jumped from 2.1 million in 1920 to 4.9 million in 1921.

Citeste in continuare aici. The American Conservative

Reclame

Written by machiavellian

mai 1, 2009 la 4:33 pm

11 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Foarte misto. Thx.
  Un articol din seria „Run to the hills”, daca ar sta cineva sa se gindeasca la ce spune omul asta aici.

  Am ajuns si eu la cartile lui Murray N. Rothbard, tot cautind informatii despre depresii. Sint o lectura fascinanta, chiar daca un pic cam dificila. Extraordinar. Banui ca le stii.

  jean-claude

  mai 1, 2009 at 10:29 pm

 2. Cu placere, ca doar de aceea e blogul asta aici. 🙂

  Pe Murray Rothbard il stiu numai dupa What Has Government Done To Our Money, tradusa si la noi la editura Libertas. Ma rog, si dupa articolele pe care le-am mai prins ici colo. Cartea aceasta nu e dificila deloc, desi poate altele sunt.

  machiavellian

  mai 1, 2009 at 10:41 pm

 3. Recomand „History of money and banking in the US” si referitor chiar la subiectul de azi ar fi „America’s Great Depression”.
  Ambele sint disponibile on-line gratuit si sint fascinante.

  jean-claude

  mai 1, 2009 at 10:46 pm

 4. Stiu, am gasit si eu mai demult cartile lui online. Din pacate, nu mai prea am nici rabdare si e prea obositor sa citesc carti in format electronic. 🙂

  machiavellian

  mai 3, 2009 at 2:21 pm

 5. Mie mai obositor mi se pare să le citesc în formatul ăstalalt…tipografic.

  Houston

  mai 3, 2009 at 11:30 pm

 6. @machiavellian

  vezi că ai greşit linkul la şc austriacă de economie!

  e normal ca depresia serioasă să urmeze în câţiva ani, la antidotul găsit, şi anume injectarea economiei cu lichidităţi produse fără nicio bază, balonul se va sparge, doar momentul se amână. iar cu cât se amână mai mult, cu atât balonul va fi mai gras.

  fanitza

  mai 4, 2009 at 4:04 pm

 7. j-c, ai linkurile la cărţi, că mi-e prea lene să le mai caut?

  fanitza

  mai 4, 2009 at 4:05 pm

 8. http://mises.org/literature.aspx?action=author&Id=299

  Aici ar cam trebui sa gasesti tot ce-ti doreste inimioara si e a lui Rothbard. Dar tot va trebui sa scormonesti putin.

  Totus, fanita, cum de consideri ca marirea cheltuielilor publice nu va ajuta economia?

  machiavellian

  mai 4, 2009 at 4:21 pm

 9. mulţumesc machiavelliane, am pus la bookmarks!

  pe termen scurt, ne menţinem deasupra liniei, aceaşi inflaţie(nu se schimbă variabilele, ele doar cresc direct proporţional). pe teremen lung, însă fie sistemul se va prăbuşi, fie vor avea dreptate cei care mizează pe declin demografic masiv şi va urma perioada deflaţiei.

  însă, vorbind de tratament, după părerea mea umilă, el e unul artificial. dar şi banul pe care noi îl credităm e tot un instrument artificial, aşa că treacă, meargă, o mână se splaă pe cealaltă.

  fanitza

  mai 5, 2009 at 4:01 pm

 10. http://mises.org/Books/mysteryofbanking.pdf e OK si explica de unde si pana unde a aparut ochiul dracului si de ce a evoluat sistemul bancar in modul in care a evoluat… Adica din nevoie…
  O carte buna pe tema crzei respective e http://www.amazon.de/Lords-Finance-Bankers-Broke-World/dp/159420182X/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1243347360&sr=8-1
  Plina de date si stilul e foarte OK.
  O a treia referinta pe care o citesc e blogu’ lui Krugman (http://topics.nytimes.com/top/opinion/editorialsandoped/oped/columnists/paulkrugman/index.html?inline=nyt-per)
  Din pacate in domeniul economiei lucrurile devin discutabile in functie de cine ce grafice aduce… In plus exista in toate aceasta poveste numita economie doua elemente intrinsec legate: complexitatea si perversitatea efectului fractal…
  Din punctul meu de vedere sunt cateva lucruri foarte sigure:
  1. nimeni nu are solutia magica pentru actuala problema
  2. in acest moment toata lumea fuge ca dracu de deflatie
  3. in acest moment toata lumea fuge ca de hiperinflatie ca de ma-sa lu’ ala de la punctul 2…

  ps: Krugman insista ca actualul plan de salvare e gresit deoarece merge pe linia din 80 fara a avea mecanismele de rigoare, adica posibilitatea de a reduce dobanda de referinta.
  pps: Oricum cartile listate mai sus sunt super-ok. Pacat ca nu sunt citite si astfel se va gasi minim un imbecil care va spune senin ca jidanii au generat criza ca o avanpremiere la venirea antichiristului… 😀

  lunaticul

  mai 26, 2009 at 6:30 pm

 11. @fanitza: nu se poate fara bani… De fapt banul are pentru economie functionalitatea sangelui. Si banii nu provoaca criza prin natura lor. Prin natura lor, fara economie sunt inutili…

  lunaticul

  mai 26, 2009 at 6:32 pm


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: