Degeabatologie

sau arta de a fi degeaba. Disectii pe viu.

Ron Paul vorbeste despre criza economica din SUA (III)

with 3 comments

Vezi si cele doua discursuri anterioare aici si aici.

Crearea Celei de-a Doua Mari Depresii

Intotdeauna cand se anunta un Mare Consens Bipartizan si cand mass-media complice asigura pe toata lumea ca actiunile minunate ale conducatorilor nostri intelepti sunt alese pentru binele nostru, poti sti cu o certitudine absoluta ca va izbucni un dezastru.

Evenimentele ultimei saptamani nu sunt o exceptie.

Planul de salvare care va fi varat pe gatul Congresului nu este doar prostesc economic. Este de-a dreptul sinistru. Isi bate joc de Constitutia noastra, despre care conducatorii nostri nu ar mai trebui sa pretinda ca este inca valabila. Planul promite poporului american un cosmar de nesfarsit in care va trebui sa puna umarul la niste datorii din ce in ce mai mari. Acum doua saptamani, analistul financiar Jim Rogers spunea ca salvarea Fannie Mae si Freddie Mac a facut America mai comunista decat China! „Acesta este ajutor social pentru bogati”, a spus el. „Este socialism pentru bogati. Este salvarea economistilor, a bancilor si a celor de pe Wall Street.”

Este descrierea planului de salvare pana la cel mai mic detaliu. Si ni se spune ca este de neevitat.

Considerentul ca piata a cauzat acesta criza este atat complesitor de prostesc incat numai politicienii si media ar putea sustine ca il cred. Dar asta a ajuns considerentul conventional, iar rezultatul dorit este ca cei responsabili de spargerea balonului creditar si consecintele previzibile ale acestuia – previzibile, de fapt, pentru aceia care inteleg economia solida sanatoasa de Scoala Austriaca – sa scape. Rezerva Federala se pozitioneaza de fapt pe sine insasi ca salvator, in loc de vinovat, in toata aceasta incurcatura!

 • Secretarul Trezoreriei a autorizat cumpararea ori de cate ori e nevoie a unor active ipotecare in valoare de pana la 700 de miliarde de dolari. Asta inseamna ca cei 700 de miliarde de dolari sunt doar inceputul a ce ne va lovi
 • Institutiile financiale sunt „concepute ca agenti fiscali ai Guvernului”. Acesta este Noul Deal care va pune capat tuturor New Deals.*
 • Apoi mai apare aceasta: „Deciziile Secretarului care urmareste autoritatea acestei Legi sunt indiscutabile si atasate puterii discretionare a agentiei si nu poate fi examinata de nici o curte de justitie sau agentie administrativa.” Traducere: Secretarul poate sa cumpere oricate datorii fara valoare, sa impovarasca poporul american cu asta si sa nu poata fi acuzat de nimeni.
 • Asa se duce pe rapa tara voastra.

  Chiar si unii asa-numiti economisti de piata libera numesc acest plan „trist, dar necesar”. Trist, da. Necesar? Nu ma faceti sa rad.

  Sistemul nostru unipartit este complice la inca o infractiune impotriva poporului american. Cei doi candidati principali la presedentie si-au aratat de la inceput sustinerea lor puternica petru salvari de acest tip – inca un exemplu al marii oferte din care va trebui sa alegem in Noiembrie: da sau da. Acum, cu o reactiune puternica fierband in cazan, nu mai sunt siguri care sunt convingerile lor. Un spectacol trist, de fapt.

  Desi pachetul de salvare este aproape sigur ca nefiind ultimul dintre atrocitatile politice legate de criza la care vom fi martori, timpul e scurt. Congresul ar putea vota chiar si maine**. Cu un sondaj Rasmussen care indica faptul ca sustinerea pentru planul de salvare este la un anemic de 7 procente, unii membri din Congres se tem sa-l voteze. Sunati-i! Sa auda parerea voastra! Spuneti-le ca nu veti vota niciodata pe cineva care sustine aceasta atrocitate.

  Problema ajunge la asta: ne pasa de libertate? Ne pasa de responsabilitate? Ne pasa ca guvernul si mass-media noastre au fost cumparate si platite? Ne pasa ca americanul de rand este pe punctul a fi jefuit pentru a subventiona cei mai mari profitori de pe Wall Street si din Guvern? Ne pasa?

  Cand jocul a inceput, ii vom infrunta, chiar si daca asta inseamna sa infruntam toate franturile de opinii la moda in politica si mass-media?

  Aceste vremuri au un mod de a ne spune ce fel de oameni suntem si cel fel de tara vom fi.

  –-

  * Joc de cuvinte intraductibil. Autorul se refera la politicile New Deal de dupa Marea Depresie Economica. Unii economisti sustin ca interventia statala in acele vremuri a dus la precipitarea si prelungirea Marii Crize.
  ** Congresul voteaza chiar azi, daca nu chiar in timpul publicarii acestui articol.

  Tradus si adaptat dupa LewRockwell.

  Anunțuri

Written by machiavellian

Septembrie 29, 2008 la 10:06 pm

3 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. depinde din ce directie privesti… eu consider ca poporul american e direct raspunzator pentru aceasta criza, deoarce ei au accelerat criza petrolului prin magnifica lor interventie in irak. i-am rugat noi, europenii sa intervina acolo(daca nu ma insel francezii si germanii chiar au protestat energic si indelungat la aceasta interventie)?!

  aici nu este vorba de un c***t de joc de genul „daca e buna stanga sau dreapta”… este despre responsabilitate! iata ce au facut americanii:

  http://biz.yahoo.com/ap/080930/wall_street.html

  piata financiara americana se prabuseste, semnalele sunt mai clare ca oricand.

  aceasta prabusire ne afecteaza si pe noi, indicele bet nu sta deloc bine, parerea mea fiind ca va cobori sub 4000 pana la finalul saptamanii.

  sunt curios ce falimente vor urma si cat va dura criza!

  fanitza

  Septembrie 30, 2008 at 10:57 am

 2. […] Ron Paul vorbeste despre criza economica din SUA (III) […]

 3. […] Ron Paul vorbeste despre criza economica din SUA (III) […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: