Degeabatologie

sau arta de a fi degeaba. Disectii pe viu.

Ron Paul vorbeste despre criza economica din SUA (II)

with one comment

Dupa cum v-am promis inainte cu cateva zile, urmeaza al doilea discurs al lui Ron Paul.

Ron Paul adresandu-se Comisiei Economice Reunite, „The Economic Outlook,” Septembrie 24, 2008

Stimate Presedinte al Comisiei,

Consider ca economia noastra are in fata un viitor sumbru, mai ales daca planul recent de salvare cu ajutorul a 700 de miliarde de dolari ajunge sa fie votat. Riscam sa comitem aceleasi erori care au prelungit Marea Depresie Economica, adica mentinerea preturilor ridicate. In loc sa sa permitem ca activele financiare supraevaluate sa cada si sa facem schimburi pe piata la preturi mai realiste, guvernul incearca sa cumpere aceste active inutile si supraevualte si sa le pastreze cu speranta nerealista ca la un moment dat in urmatoarele cateva decenii, cineva ar dori sa le cumpere.

Unul dintre efectele perverse al propunerii de salvare este ca firmele cu cea mai proasta performata si cele care s-au strecurat cel mai adanc in garantii bazate pe ipoteci si schimburi de credite vor beneficia cel mai mult din aceasta salvare. In mod similar cu salvarea companiilor aeriene dupa 9/11, acele afaceri care erau cel mai putin eficiente, cel mai putin productive si cel mai putin ingrijorate in privinta a cum sa se poarte cu consumatorii sunt acelea care vor fi recompensate pentru proasta lor conducere prin pomana guvernamentala, in loc de falimentul companiei lor, cum ar fi normal pentru piata. Acest fapt creaza un risc moral, deoarece precedentul salvarii unor imprumuturi nesabuite va duce in viitor la si mai multe imprumuturi nesabuite si la un comportament iresponsabil din partea firmelor financiare.

Aceasta salvare este o propunere sleampata, sudata neglijent si fortata pe gatul unui Congres sceptic cu amenintarea ca daca acesta nu o va vota se va ajunge la colapsul intregului sistem financiar. Iar alternativele propuse nu sunt mai bune, mai exact acelea care propun pachete de actiuni ce ofera drepturi egale in cadrul companiilor salvate. Faptul ca am ajuns la un punct in care in care cumpararile fatise a companiilor din sectorul privat nu sunt doar propuse dar chiar acceptate de catre multi care se considera aparatori ai pietei libere prezice in rau viitorul societatii americane.

La fel ca multe alte propuneri guvernamentale, costul acestei salvari nu este mentionat. 700 de miliarde de dolari blocati in active nelichide sunt 700 de miliarde de dolari care nu sunt folositi productiv. O asemenea cantitate de bani in sistemul privat ar putea fi folosita pentru dezvoltarea de tehnologii noi, pornirea unor afaceri mici care creeaza mii de slujbe, sau imbunatatirea infrastructurii vitale. In schimb, acesti bani vor fi transferati in active neproductive care ar putea impovara guvernul pentru multi ani. Marele economist francez Frédéric Bastiat este faimos pentru explicarea diferentei
dintre ceea ce se vede si ceea ce nu se vede. In acest caz, proponentii salvarii guvernamentale vad asa-zisele beneficii, dar nu vad slujbele, afacerile si tehnologia care nu sunt create din cauza acestei risipiri groaznice de bani.

Balonul imobiliar s-a spart, somajul este in crestere, dolarul slabeste in fiecare zi. Din pacate, conducatorii nostri nu au reusit sa invete din greselile generatiilor anterioare si continua sa ne conduca pe aceasta cale a ruinei economice.

Tradus si adaptat dupa LewRockwell. Accept orice critica constructiva la adresa traducerii. Urmeaza un articol adresat poporului american.

Reclame

Written by machiavellian

septembrie 29, 2008 la 8:20 pm

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.

  1. Trebuie sa se duca dracu’ sandramaua, alta varianta nu exista.

    Dan Selaru

    septembrie 29, 2008 at 9:01 pm


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: