Degeabatologie

sau arta de a fi degeaba. Disectii pe viu.

Rusia se mai pregateste sa suga niste bani de pe cetateni?

leave a comment »

Citeam mai inainte ca Presedintele rus Dmitri Medvedev vrea sa elimine TVA-ul pentru cumpararea de aur de catre persoane private. Cica:

Scopul acestei masuri este de a creste cererea interna si de a le oferi cetatenilor un instrument sigur de pastrare a economiilor personale.

Daca ar fi asa, propunerea ar fi mai mult decat onorabila, deoarece cetatenii rusi ar investi intr-un bun care se apreciaza in ultima vreme. Dar anuntul nu spune nimic de faptul ca Rusia a descoperit in teritoriul propriu niste rezerve uriase din metalul pretios.

Si, cum cel mai probabil exploatarea se face de catre stat sau o firma paravan pentru el, propun urmatorul scenariu: Rusul cumpara aur la pretul de azi. Statul obtine bani lichizi si prin cererea sporita creste pretul gramului de aur.

Peste cativa ani, dupa ce exploatarea noilor rezerve incepe vertiginos, Rusia incepe sa pompeze aurul pe piata la pretul care a crescut constant. Va aparea inflatia si aurul se va deprecia vazand cu ochii. Marii mahari nu pierd nimic, deoarece ei baga aurul pe piata inaintea deprecierii, la pretul maxim. In schimb, rusul de rand va ramane cu mai putini bani in economii „sigure”, deoarece gramajul aurului sau nu se modifica, dar pretul gramului scade.

Nu e frumos? Statul nu pierde niciodata!

Anunțuri

Written by machiavellian

Septembrie 28, 2008 la 4:56 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: