Degeabatologie

sau arta de a fi degeaba. Disectii pe viu.

Ron Paul vorbeste despre criza economica din SUA (I)

with 7 comments

As fi vrut sa scriu despre altceva zilele acestea, dar am auzit de dorinta lui Vosganian de a salva Bursa prin eliminarea impozitului pe profitul din tranzactii bursiere. O metoda pur liberala, nediscriminatorie, demna de partidul din care face parte, de altfel. Diferenta intre el si Nastase cu taxele lui aiurite? Ioc.

Din acest motiv am horatat ca incepand azi si apoi in zilele urmatoare sa redau cateva cuvinte spuse de Ron Paul legate de criza economica americana si incercarile ei de rezolvare. Ron Paul este membru al Congresului american, a fost candidat la Presedentia SUA, eliminat din pacate din cursa mult prea devreme, si – zic eu – un adevarat liberal.

Ron Paul adresandu-se Comisiei pentru Servicii Financiare, „The Future of Financial Services: Exploring Solutions for the Market Crisis” Septembrie 24, 2008

Stimate Presedinte al Comisiei,

Este cu adevarat o rusine ca, la mai putin de doua decenii dupa caderea comunismului, lectiile invate din esecul controlarii preturilor s-au pierdut complet pentru majoritatea negustorilor de putere din Washington. Propunerea adusa in fata Congresului de catre Departamentului Trezoreriei este nimic mai mult decat o forma de control a preturilor, o incercare de a mentine preturile activelor ridicate artificial. Baza infloririi noastre economice recente, ca si in orice alt ciclu economic, a fost interventia guvernului pe piata, mascata sub forma scaderii ratei dobanzii, care este in sine un pret. Functia pe care o joaca preturile pe piata in egalizarea cererii si ofertei si distorsiunile care acompaniaza in mod necesar orice efort facut de guvern pentru fixarea preturilor au fost uitate de prea multi din Washington.

Una dintre cauzele principale pentru durata si asprimea Marii Depresii Economice in aceasta tara au fost incercarile guvernului federal de a mentine preturile crescute in mod artificial. Un exemplu tipic legat de intelegerea pe dos a cauzalitatii a fost presupunerea guvernului federal ca scaderea preturilor a cauzat depresia, cand in realitate scaderea preturilor era rezultatul depresiei economice si era necesara pentru a readuce economia inapoi la echilibru. In incercarea de a mentine preturile din agricultura ridicate, guvernul federal a inceput sa plateasca fermierii sa-si distruga recoltele, in timp ce somerii stateau la coada in fata cantinelor pentru saraci din toata tara.

O situatie similara exista astazi, cand multe garantii acoperite de ipoteci si alte active similare sunt groaznic supraevaluate. Raspunsul pietei ar fi sa lasam ca aceste active sa fie vandute pe piata libera pentru orice pret ar putea aduce. Rezultatul ar fi o cernere a datoriilor si o mai scurta si mai accentuata corectie, care ar aparea altfel sub alte forme. Din pacate, vointa politica de a permite bancilor sa-si asume responsabilitatea imprumuturilor proprii lasa uneori de dorit.

Multi dintre cei din Congres se intreaba de unde vor veni banii pentru aceasta salvare, si este cu adevarat o intrebare buna. 700 de miliarde de dolari nu se materializeaza pur si simplu din eter, dar de fapt nici sutele de miliarde de dolari pe care le cheltuim in fiecare an pentru a finanta masina noastra imperiala de razboi. Trebuie sa acceptam faptul ca suntem lefteri, si nu mai atat, dar si ca avem o datorie de peste 10 mii de miliarde de dolari si inca alte zeci de mii de miliarde in obligatii neacoperite. Aceste 700 de mii de miliarde vor creste doar datoria si vor creste cantitatea de bani pe care abia o platim pentru dobanda acestei datorii. Rezultatul final sunt taxe mai mari pentru copii si nepotii nostri, precum si distrugerea pe scara larga a dolarului.

Singura solutie viabila pentru aceasta criza financiara este sa nu mai lasam guvernul sa intervina si mai mult. Rezerva Federala a imprumutat deja sute de miliarde de dolari prin facilitatile ei numeroase de imprumut, iar Congresul a adoptat legi care autorizeaza ca alte sute de miliarde sa salveze Fannie si Freddie, desi fiecare criza ce urmeaza pare sa fie anuntata ca mai mare si mai grava comparativ cu cea anterioara. A venit momentul in care Congresul sa-si puna piciorul in prag, sa respinga propunerea administratiei si sa permita ca falimentul sa se rezolve singur astfel incat mahmureala noastra economica sa nu fie atat de grava fata de cum ar putea fi prin interventie.

Tradus si adaptat dupa LewRockwell. Link-urile din text imi apartin. Accept orice critica constructiva la adresa traducerii. Urmeaza un alt discurs si un articol adresat poporului american.

Reclame

Written by machiavellian

septembrie 25, 2008 la 11:31 pm

7 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. A journey of a thousand miles starts with a single step.MaoTse-tung%28Zedong%29Mao Tse-tung Zedong, 1893-1976

  US News

  septembrie 27, 2008 at 6:53 am

 2. You don’t really understand human nature unless you know why a child on a merry-go-round will wave at his parents every time around – and why his parents will always wave back.WilliamD.TammeusWilliam D. Tammeus

  US Economics

  septembrie 29, 2008 at 4:09 am

 3. […] a comment » Dupa cum v-am promis inainte cu cateva zile, urmeaza al doilea discurs al lui Ron […]

 4. […] a comment » Vezi si cele doua discursuri anterioare aici si […]

 5. paragraful 4 din scrisoare, randul 4: nu numai atat

  fanitza

  septembrie 30, 2008 at 1:12 pm

 6. […] Ron Paul vorbeste despre criza economica din SUA (I) […]

 7. […] Ron Paul vorbeste despre criza economica din SUA (I) […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: