Degeabatologie

sau arta de a fi degeaba. Disectii pe viu.

Reflectii de miez de zi

with 36 comments

Cazul Patapievici. Zilele trecute am fost nevoit sa fac autostopul in Turda spre Cluj. Ne-a luat un baiat simpatic care „face drumuri de Italia de trei ori pe saptamana”. Jumatate din drum am auzit comparatia Romania – Vest, sau cum ca noi nici nu ajungem la degetul mic al occidentalilor. In materie de civilizatie, cum altundeva.

Evident, toate comparatiile nu l-au oprit pe omul nostru sa depaseasca limita de viteza cu vreo 40 la ora sau sa bage manele la maximum. Probabil ca e un sindrom al romanilor plecati „pe afara”, deoarece l-am mai prins si la niste muzicanti in acceleratul de Bucuresti. Ei cantau periodic pe strazile neerlandeze si au observat aceeasi carenta de civilizatie. Dar nici pe ei nu i-a oprit luminarea vestica din a fi la fel de nespalati ca si cum au plecat.

Cam la fel ca in cazurile de mai sus sta Patapievici. Dar la un nivel mult mai inalt. In Politice ne-a „urinat” prin toate popoarele care au trecut aici si apoi a comparat radiografia plaiului mioritic cu „a fecalei”. Dar asta nu l-a oprit din a se purta mai tarziu foarte „romaneste”: In Germania s-a dat doctor la un Focus Group, dar intr-un CV de mai tarziu scrie negru pe alb ca e… doctorand.

Si, nu, scuza ca „merita o mie de doctorate” nu tine. Falsul e fals si atat ramane din el, la fel ca in cazul profesorului doctor Sorin Antohi. Summa cum Laude, Dle. Patapievici, sef de institut cultural!

(merci pentru informatii, wandering elf)

* * *

Americanofilii au o vorba: Art critics don’t have what it takes to be an artist, astfel ca ajung ce ajung. Din pacate, nici artistii din ziua de azi nu au what it takes.

* * *

Despre stiinta (adaptat): Stiti povestea cu un elefant si trei oameni orbi care il intalnesc prima data? Primul pune mana pe un picior si spune ca e un trunchi de copac; al doilea, lovindu-se de corp, spune ca e neaparat un zid; Iar ultimul le spune celorlalti ca n-au dreptate niciunul, deoarece dupa ce a pipait coada a ajuns la concluzia ca e un sarpe.

* * *

(Auzita) Intr-un bar din Bucuresti, o tipa catre altcineva: „Bai, ghici cine m-a adaugat azi in lista de messenger? Mihnea Georgescu!”

Brrrrrrr….

Reclame

36 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. adaug si eu niste ‘r’ la ultima ‘reflectie’… si adaug si eu un citat, vazut intr-un film, din pacate, si nu intr-o lectura, care apartine lui T.S. Elliot :”Some editors are failed writers, but so are most writers.”

  Daniel

  iulie 30, 2008 at 5:00 pm

 2. Aia cu Mihnea e prea tare! Denigratorul ăsta al Kabbalei o să ajungă sus de tot, cum şi merită o lichea ca el în România.

  Schwarzmann Skinski

  iulie 30, 2008 at 10:40 pm

 3. Ce tipă? 🙂 Tare de tot faza!

  Horia e coleg cu mine la doctorat, la Facultatea de Filosofie a Universităţii Bucureşti. E băiat bun, cu toate scăderile lui. Suntem chiar colegi de an la doctorat, ambii ne-am înscris în anul 2005.

  Mihnea Georgescu

  iulie 30, 2008 at 11:17 pm

 4. Eu nu stiu ce are filozofia asta, dar se pare ca e tare indulgenta… acuma ceva timp la Iasi stateam in camin cu un doctorand la filozofie care la orice bairam din camin chema politia… pana a inteles ca metafizica nu-s scapa de baietii de la sport…
  nu stiu, dar nu credeam ca invatamantul a coborat standardele in asa hal… pacat.

  Daniel

  iulie 31, 2008 at 12:29 am

 5. Pana mai ieri, Patapievici era un nimeni. Un biet scriitoras, un editorialist la o revista citita de „elite” (care numara vreo 15 oameni), un baietas in bataia vantului. Acum e mare om de cultura, initiator de apeluri publice, lider al opiniei publice, sef de institut cultural, candidat la premiul nobel (pentru ce inca nu stiu) etc… ar trebui sa-l vedem asa cum e: putin talent, multa prostie…

  Viski

  iulie 31, 2008 at 2:32 am

 6. :)) @viski: daca pentru tine Valentin Stan e ‘un fenomen’, ‘un corifeu’ e clar ca ceea ce spui despre Patapievici nu face doi bani… nu ca nu ai avea dreptate in dreptul tau, dar nu stiu daca ai toate masurile acasa si o scara de valori apropiata de ceea ce unii numesc normalitate…

  Daniel

  iulie 31, 2008 at 10:55 am

 7. Daniele, nu suntem noi de acord intotdeauna, dar la ultimul comentariu… punct ochit, punct lovit. 😉

  machiavellian

  iulie 31, 2008 at 4:42 pm

 8. si pe mine ma are paramihnea in lista! 🙂

  „Jumatate din drum am auzit comparatia Romania – Vest”

  ca lung mai e drumul turda-cluj! 🙂

  „Evident, toate comparatiile nu l-au oprit pe omul nostru sa depaseasca limita de viteza cu vreo 40 la ora”

  poate tu ai toata ziua la dispozitie sa mergi din cluj pana in turda! 🙂 el poate vrea sa ajunga in brasov sau bucuresti! 😉

  fanitza

  iulie 31, 2008 at 6:24 pm

 9. Turda-Cluj, nu invers. Omul mergea la Iulius Mall. 😉

  machiavellian

  iulie 31, 2008 at 6:36 pm

 10. 🙂 pesemne reducerile de sezon l-au atras!

  fanitza

  iulie 31, 2008 at 6:41 pm

 11. Sic transit…
  Citeste si despre alte utopii puse in practica de acest domn Antohi.
  http://www.cotidianul.ro/sorin_antohi_o_noua_impostura-53881.html

  wandering elf

  august 4, 2008 at 5:56 am

 12. Semnaţi Petiţia On Line pentru demiterea lui Patapievici!

  http://www.petitiononline.com/hrpata/petition.html

  Mihnea Georgescu

  august 4, 2008 at 12:25 pm

 13. wandering elf, multumesc. Eu sunt semi in vancata si nu citesc presa in perioada asta.

  Mihnea, petitia ta e o gluma proasta si comite ea calomnii. Eu nu semnez asa ceva. Gaseste pe altcineva.

  machiavellian

  august 4, 2008 at 1:42 pm

 14. nu numai petitia e o gluma… ci chiar mihnea! 🙂

  din pacate… o gluma proasta!

  fanitza

  august 5, 2008 at 3:48 pm

 15. Si inca sa vezi ce gluma! Intra pe petitie sa vezi ce comentarii. 🙂

  machiavellian

  august 5, 2008 at 4:11 pm

 16. era firesc sa vina si acele comentarii deoarce pe petitiononline mihnea nu mai poate face ceea ce stie el cel mai bine… adica sa cenzureze! 🙂

  mihnea e precum un copil care a dat de jucarii noi. a invatat si el cum se intocmeste o petitie online si acum se sufoca octetii de la cate petitii scoate pe zi! dar sa nu fiu rau, cand am dat de petitiononline si eu am facut o petitie si am dat-o la prieteni sa o semneze(asta se intampla acum vreo 2-3 ani)! sunt curios cand o sa descopere ca poate semna cu orice *@*.com? cred ca atunci petitiile sale vor contine fiecare suta de mii de semnaturi pentru ca mihnea e doar un prost cu prea mult timp liber. si asta nici macar datorita lui, ci datorita banilor gata! 😉

  fanitza

  august 5, 2008 at 10:30 pm

 17. Salutare tuturor!

  Am activat moderarea la comentariile de le petiţie şi am şters comentariile ofensatoare. Acum dreptacii cu normă la serviciile secrete nu vor mai putea revărsa lăturile pe petiţia mea.

  Mihnea Georgescu

  august 6, 2008 at 11:19 am

 18. Mihnea. Eu sunt dreptaci. Crezi ca revars laturi pe petitia ta? 😉

  Phosphoros

  august 6, 2008 at 1:12 pm

 19. @mihnea

  mi-ar placea sa te cenzurezi si pe tine intr-o buna zi! 🙂

  @machiavellian

  se pare ca mihnea georgescu si sorin platon constituie spamul de stanga(sau stanga de spam)! 🙂

  fanitza

  august 6, 2008 at 3:33 pm

 20. Uite un articol care infirmă ipoteza lui mihnea (celălalt, cu codexul politic) că toţi se iau de Patapievici fiindcă e de-al lui Băsescu!

  Eretele

  august 7, 2008 at 2:52 am

 21. Mihnea, ce mai fac serviciile secrete antproletare si contrarevolutionare? Sunt bine? Nu-l mai zgandaresc pe Teohari?

  fanita, problema partial rezolvata.

  Erete, mie nu-mi placea de Patapievici dinainte sa fie om de-al lui Basescu. Nu tot ce se petrece pe lumea asta are legatura directa cu politicul romanesc. Poate ca Antenele sau altii dau in Patapievici pe motiv basescian, nu e cazul la mine.

  machiavellian

  august 9, 2008 at 4:19 pm

 22. Dragă Macchiavellian,

  Serviciile veghează… 😉

  Mihnea Georgescu

  august 9, 2008 at 5:07 pm

 23. O ZI BUNA PENTRU ROMANIA

  Cu ocazia incheierii expozitiei antisemite, ICR da un comunicat in care niste mizgalituri oribile ale unor golani sunt declarate „un succes al artei de avangarda din Romania, care incepe sa fie luata in considerare de institutii de mare prestigiu din domeniul artei(precum Muzeul National de Arta Contemporana ) si a condus la stabilirea unor colaborari intre graffierii din Romania si institutii artistice de peste Ocean”. Autorii uita sa explice ca aceste institituti isi au sediul in South Bronx sau in alte cateva ghetouri unde nici politia nu are curajul sa patrunda. Mentionind grupul de la New York Magazin se spune „nici una din persoane nu este calificata sa emita pareri profesioniste despre arta,de vreme ce nu poseda nici educatia si asa cum rezulta din luarile de pozitie, de un primitivism estetic deprimant – nici informatia necesara pentru a emite opinii pertinente” Lasind pe Grigore Culian care a creiat cel mai bun ziar de opinie de limba romana si pe profesorul Marinescu sa se apere singuri, sunt nevoit sa ma prezint si sa fac corectile necesare.

  Ma numesc Robert Horvath si sunt de meserie cineast. Am absolvit facultatea de film IATC (fiind coleg de an cu Mircea Daneliuc cu care am facut un film de institut impreuna) Am lucrat la pricipalele studiouri in special la Televiziunea Romana. Mi-am facut educatia politica in anchetele securitatii. Am fost acuzat de spionaj, pentru trimitera in Occident a unor materiale filmate despre Ceausescu.Scapat cu viata am ajuns in America in 1977. Am pornit de la nimic. Fiind atras de lumea modelelor, am mai facut o facultate(Fashion Institute of Technology, New York) Aici am fost coleg cu Kiyoko, actuala mea sotie,renumit fotograf japonez, Actualmente imi continui profesia la studioul meu de film si televiziune cu sediul in Manhattan, New York si Tokio. Sunt cunoscut deasemenea ca ilustrator, designer, pictor. sub numele de Deva. Ultima expozitie personala DE LA DALI LA DEVA. care a avut in cartierul marilor galerii Chelsea, NY sa bucurat de succes. Am o galerie personala DEVA GALLERY unde arta mea poate fi vizionata de public. Semnind HORVATH sunt cunoscut in jurul lumii, ca unul din cei mai inportanti fotografi de moda.

  Aceasta lunga prezentare este un indiciu ca intregul comunicat ICR trebue citit invers. In primul rind expozitia nu afost un succes ci un un adevarat dezastru. In al doilea nici unul din persoanele inplicate Suteu, Patapievici, Neagoe nu au absollvit vrea scola de arte sau au vreun talent artistic. Faptul ca acesti activisti culturali nu au cunostinte esentiale de estetica sau judecata artistica, a creiat o situatie exploziva A lua niste derbedei de la gura canalului si ai prezenta ca niste artisti intro galelrie de arta, este o frauda fara precedent. Adevarul este ca traim in doua lumi diferite, una a marei arte (Zamfir, Andrei Serban, etc) si una a provinciei proaste si snoabe reprezentate de alde Patapievici, Suteu sau de lumpenul pisat pe el, Cristian Neagoe.Trebue facuta curatenie generala. Imediat dupa stingerea scandalului Patapievici, vom incepe scandalul Tismaneanu,intre timp comunitatea va avea grija de Traian Ungureanu care a scris la ordin de la Cotroceni, mizerabilul articol „Statuia mitocaniei, comunitatea romaneasca de la New York.” Ma adresez pe aceasta cale unui alt mizerabil Ion Morar care crezind ca este siret, a scris in Cotidianul „Cultura romana bruiata la New York de un papagal ungur” Il asigur cu toata seriozitatea ca papagalul Robert, este mai roman dechit ei toti la un loc In articolul „Golaneala de la New York si tinta Basescu” acelas Morar desvolta un scenariu interesant dar complect inpracticabil.”Bata lui Horvath” loveste si sparge capul lui Patapievieci.Intelectualii fug speriati, lasand pe Traian Basescu singur si sizolat. In final aceiasi bata va lovi capul prezidential. Scenariul nu poate avea o baza reala, caci in scandalul icr, presedintele a ales sa se loveasca la cap singur. Spre final in comunicat oficial, Institut Cultural Roman avind ca presedinte de onoare pe insusi presedintele tarii, urmarind sa ma denigreze in ochii tuturor, ma denunta ca fascist „fervent admirator al politicii extremiste al maresalului Antonescu. Daca apararea culturii nationale si a demnitatii tuturor,
  a atras atentia atentia atitor cozi de topor,este un semn bun.inseamna ca sunt disperatiI Cind ma pregateam sa gasesc un final acestor randuri, a sunat telefonul.Ionathan Vick de la Antidefamation League ma anuntat ca sa pornit actiune impotriva ICRt.Daca cea mai puternica asociatie din evreiasca din lume, care are ca scop” To stop the defamation of Jewiish people, to secure justice and fair treatment to all „se misca, inseamna ca partida este castigata. M-am grabit sa felicit pe Culian de la New York Magazin, care mi-a confirmat ca a primit un mesaj similar. Am indreptat un gand de multumire lui Badin, Alexandra, Raluca Petria si a mi de blogari care au facut ca aceasta minune sa se intimple. De si este vara de la New York a pornit un bulgare de zapada care creste si nu mai poate fi oprit.
  O zi buna pentru Romania.

  Friday 15 August 2008
  New York
  Robert Horvath

  Robert Horvath NEW YORK

  august 21, 2008 at 1:19 pm

 24. Mihnea, dupa 4 ani de facultate si cativa de doctorat, inca nu esti in stare sa scrii corect numele fondatorului stiintelor politice. Felicitari!

  machiavellian

  august 25, 2008 at 11:04 am

 25. Dragă Machi,

  Aşa se scria în italiana veche, măi!

  Mihnea Georgescu

  august 25, 2008 at 12:26 pm

 26. si se observa si vastele cunostinte de filologie… oricum, ‘nobilii’ comunisti nu-si recunosc propriile greseli chiar daca ii pici cu ceara… exemplul din dictionar la acest capitol este chiar idolul lui mg…

  Daniel

  august 25, 2008 at 12:47 pm

 27. Ai dreptate, Mihnea. Si era atat de veche italiana aceea incat predata scrisul.

  machiavellian

  august 26, 2008 at 12:48 am

 28. From: Robert Horvath
  To: Ilinca ILIE
  Cc: dgitman@roembus.org; office@roembus.org
  Sent: Thursday, July 31, 2008 11:27:33 AM
  Subject: Secta satanista la ICR New York

  Ambasada Romaniei in Washington DC
  Adrian Cosmin Vierita

  Stimate domn,

  Pentru prima data in istoria postbelica un stat ce se declara democratic, Romania,organizeaza un eveniment antisemit de tip nazist.
  Prin geamul Galeriei Romane trecatorii pot vedea: Zvastica lui Hitler pe un ponei , un perete intreg pe care sunt pictate doua Menore desecrate ingrozitor, un rabin care are tatuat semnul SS si bineinteles batjocura continua cu Moses care se pregateste de sex cu David,un evreu religios care se impreuneaza cu un elefant,etc. Acest  spectacol rusinos se petrece la Institul Cultural Roman din New York.

  Asa numitii artisti fac parte din secta satanica Zacusca Senzual.Conducatul  acestei secte cu ramificatii internatiole este Cristian Neagoe  directorul de programe la centrul din NY. Aceasta secta conbinia satanismul, drogurile cu o ideologie indreptata impotriva orcarei credinte sau forme de umanism. Va pun la dispozitie doua materiale. Aceste materiale trebue imediat transferate specialistilor. Pentru a asigura protectia cetatenilor din cladirea Consulatului Roman aceste caractere i trebue trimisi imediat  in tara. Sunt cu mult mai periculosi ca MISA Pentru ca acesti indivizi  vorbesc deschis despre intrebuintarea, drogurilor nu vad nici o problema de ordin legal. Domnul Cristian Neagoie trebuie imediat arestat. Va rog insistent sa instintati fara nici o intirziere pe Presedintele Traian Basescu despre cele intimplate. Patapievici, Suteu trebuie imediat schimbati si deschisa o ancheta parlamentara.  Autoritatile americane sunt foarte ingrijorate de
  infiltrarea acestor satanisti pe filiera diplomatica. Va asigur ca situatia este extrem de grava si fara intoarcere . VA ANUNTOFICIAL CA FBI A PRELUAT ACEST CAZ SI AVAND CALITATEA DE CETATEAN AL STATELOR  UNITE ALE AMERICII AM INTRAT SUB PROTECTIA ACESTEI INSTITUTII.
  De altfel ve-ti fi contactat in curind.Va rog respectuos sa-mi acordati o audienta sau o convorbire telefonica.

  Robert Horvath
  New York
  .

  Va rog sa confirmati primirea acestei scrisori i numarul de inregistrar  si  primirea materialelor.

  Robert Horvath NEW YORK

  septembrie 9, 2008 at 11:41 pm

 29. Cateva lucruri nu inteleg:

  1. De cand svastica e a lui Hitler … ca si cum crucea crestina ar fi a legionarilor doar fiindca acestia au utilizat-o in simbolistica lor.

  2. De cand credinta religioasa (traditionala) are vreo legatura cu „umanismul” de tip renascentist …

  3. Ce legatura are Traian Basescu cu infaptuirea justitiei in domeniul penal (?!) pe care dumneavoastra il invocati.

  4. De cand satanismul e o infractiune, intr-un stat democratic (pe care tot dumneavoastra il invocati).

  5. O ancheta parlamentara asupra cui, asupra ce?

  Cred ca aveti o problema serioasa. Iar asta v-o spune unul care, la randul sau, l-a criticat destul de dur pe Neagoe si sleahta sa de ipochimeni pseudo-culturali 😉

  Phosphoros

  septembrie 10, 2008 at 1:35 am

 30. Stai Fosforel ca si tu gresesti. Asta nu inseamna ca Horvath are dreptate, bate campii in cea mai mare parte a timpului, dar:

  3. Basescu numeste sefia ICR si omul nu se referea la penal, sau nu pare chiar in acea fraza.

  5. Folosirea oarecum abuziva a fondurilor publice.

  Si banuiesc ca esti de acord cu mine.

  machiavellian

  septembrie 10, 2008 at 12:13 pm

 31. Dar Basescu nu il poate incrimina pe Neagoe ca e „satanist” si consuma droguri. Cam astea au fost reprosurile pe care domnul Horvath le-a adus insistent. In plus, e amuzanta ideea cum ca maretele SUA sunt ingrijorate de patrunderea acestor elemente pe filiera diplomatica. Sa nu incepem discutia cu ce au trimis ei pe filiera diplomatica …

  Apropos … FBI-ul incepe anchete pentru orice prostioara? Nici nu ma mir ca economia americana e in regres daca si birocratii lor consuma fondurile publice fara discernamant.

  Phosphoros

  septembrie 10, 2008 at 12:40 pm

 32. E cam plictisitor domnul Horvath deja. Si foloseste si decizii judecatoresti din timpul Razboiului Rece. Nenea … suntem in plin postmodernism! Acest fapt e marea problema a lumii, nu Tismaneanu si anarhistii 😉

  Phosphoros

  septembrie 28, 2008 at 11:22 am

 33. Roberth Horvath a fost adaugat la lista de spam.

  machiavellian

  septembrie 28, 2008 at 1:03 pm

 34. Mac, s-o zic si eu? 🙂 Spamul lui horvath vad ca nu te deranjeaza, dar asa-zisii romani de „pe afara” da. Pai aia care fac „drumuri de Italia de trei ori pe saptamana” par mai mult …”dinauntru”, nu? Contrabandisti ramasi la vatra sau cocalari ce merg sa-si mai traga o masina de la nemti. Sa rupa gura targului la intoarcere 🙂

  PS: tare aia cu MG, n-o stiam 🙂

  Cristi

  septembrie 29, 2008 at 11:01 am

 35. Aaa, n-am nimic cu romanii plecati pe-afara. Probabil ca ei sunt chiar motorul economic al acestei tari, prin banii trimisi. Eu ma refeream la sindromul pleci si cand vii zici ca noi nu suntem civilizati, desi comportamentul tau e la fel ca si cand ai plecat, fara imbunatatiri. 🙂

  Si ba da, ma deranjeaza spam-ul lui. Am sters nu stiu cate mesaje deja. Asta il las, dar ce mai pune aici intra automat la spam. Din pacate te-a prins si pe tine filtrul cand ai grait „horvath”. 🙂

  machiavellian

  septembrie 29, 2008 at 7:44 pm

 36. ce faza! :)) Aia cu „hvth” :))

  Da, stiu la ce specimene de „migratori” te referi si ai dreptate. Din pacate, „strainii” aceia ne dau si noua celorlalti o imagine proasta, ca destui confunda.

  Cristi

  septembrie 29, 2008 at 10:42 pm


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: