Degeabatologie

sau arta de a fi degeaba. Disectii pe viu.

Teoria rezistentei absolute si romanii

with 13 comments

Acum ceva vreme am fost martor la o discutie pe blogul Insurgiam. Se facea ca tovarasii Lucian Vasile si Phosphoros dezbateau problema supravietuirii in fata . Contextul era sarbii si Kosovo, iar dezbaterea era de fapt un consens total: mai bine decedat, rezistenta pana la moarte!

Sigur, la nivel ideatic totul e frumos si bine, dar sa fim seriosi: daca romanii adoptau pozitia asta doar in anii 1916-18, sau doar cateva decenii prin secolul XV, nici unul din noi nu era aici aici azi si tara asta ar fi fost locuita de cin’stie cine (nu face obiectul articolului de fata), dar in orice caz nu de romani.

In schimb, sub secole intregi de tiranie, marionete straine, bunul plac al unor domnitori care se schimbau la fiecare doi ani si razbeluri semicontinue, romanul a supravietuit. Cum? Habar n-am, dar il avem inca aici, in carne si oase si ne poate povesti. Ne poate povesti prin vorbele de duh pasate din generatie in generatie. Las’ ca merge si asa, apele trec si noi ramanem, capul plecat sabia nu-l taie, ei se fac ca ne platesc si noi ne facem ca muncim.

Nenea Cosmos a facut Revolutia. Ca majoritatea romanilor, a ajuns tot timpul prea tarziu si n-a facut mai mult decat sa se fereasca. A fost intotdeauna in primul rand, dar cu trei ore mai tarziu. Instinctul de supravietuire intins la maximum l-a facut sa fie azi printre noi si nu curajul absurd care a omorat peste o mie de persoane.

Si, in fond ce ar fi rezolvat Cosmosul cu sacrificiul lui? Ion Gavrila Ogoranu a facut parte din rezistenta anticomunista din munti, apoi a zacut in puscaria grea de pe vremea Odiosului si i-a ramas fix ioc. O pagina amarata de Wikipedia si patru carti scoase. Si cum de el n-a auzit aproape nimeni, evident ca de carti nici atat: vor aduna praf si nimic mai mult. S-a „rupt”, dar nu s-a „indoit”, cum spunea el si proverbul, dar degeaba.

Pe de alta parte, in lumea mainstream Dan Iosif e revolutionar respectabil. Liiceanu si Plesu au „rezistat prin cultura” – ce gluma buna, de parca rezistand prin incultura si neinvatand toate dogmele socialiste nu era la fel de bine sau chiar mai bine. Tismaneanu este ma-a-re dizident si la fel si Patapievici, desi cam toata lumea uita ca parintii unora erau chiar potentatii vremii si mai mult aia bogati ajungeau sa fie culti si scoliti. (vezi nota 1)

Dar cine poate sa spuna macar un nume al vreunui luptator anticomunist din munti? Sau trei nume de tineri revolutionari morti, ca doar au fost destui**?Englezii au o vorba al dracului de adevarata: Dead men tell no tales. Mortii chiar nu povestesc, si de cele mai multe ori nu-i tine minte nimeni.

Note

*vezi Corneliu Cârţână, Mobilitatea socială în România. Aspecte cantitative şi calitative la nivel naţional şi în profil teritorial, Sociologie romaneasca, 1, 2000, disponibil aici, citat in 02.03.2008.

** 1142 de morti in Revolutie este cifra oficiala. Numarul adevarat este poate chiar mai mare. Vezi. Romulus Cristea, Revolutia 1989, Ed. Romania pur si simplu, Bucuresti, 2006

Anunțuri

Written by machiavellian

Martie 2, 2008 la 10:44 pm

13 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Recunosc că nu am auzit de Ogoranu decât o dată sau de două ori.

  Dar am auzit de străbunicul meu, care a luptat la ’77 şi a primit pământ în Dobrogea. Nu a crăpat de glonţ, ci de moarte bună. El şi încă patru din regiment au scăpat cu viaţă. Nu ştiu dacă a fost instinct de supravieţuire întins la maxim sau curaj dement. Doar Cel de Sus ştie ce grozăvii au fost în măcelulurile de acolo. Dar ştiu că, scăpând, şi-a primit recompensa.

  De ce nenea Cosmos nu şi-a primit-o? El nu merită? Iată întrebarea.

  În rest, morţii cu morţii şi viii cu viii.

  P.S. Totuşi, nu cred că trebuie să excludem din start dimensiunea eroică a unui deces…

  Ştefan Muşat

  Martie 3, 2008 at 12:08 am

 2. Bre, nu ne face tovarasi … macar camarazi, ca se supara Mihnea Georgescu daca ne arogam titulaturi rosii 😀

  Phosphoros

  Martie 3, 2008 at 12:19 am

 3. Ba, mortii spun povesti. In „Obolul visului” Marguerite Yourcenar are un moto superb, luat de nu mai tin minte unde: „viata valoreaza atat cat valoreaza lucrul pentru care esti in stare sa ti-o dai.”.Cele mai reusite povesti sunt cele ale mortilor. Bineinteles, asta implica faptul ca a mai ramas un viu langa ei care sa le povesteasca…Dar si el poate fi oricand alergatorul venit din Marathon.

  Ioana

  Martie 3, 2008 at 1:18 am

 4. Dacă ar fi aşa cum zice englezul, cultul eroilor nu ar mai avea mare însemnătate.

  Eu mă gândesc un pic altfel. Nu trebuie să îi blamăm pe eroi că nu mai pot vorbi de acolo de unde sunt ei acuma, ci noi, cei în viaţă, ar trebuie să le pomenim numele. Ei ales să tacă veşnic pentru a putea noi să vorbim.

  Cât despre Gavrilă Ogoreanu, Spiru Blănaru sau Aurel Vernichescu (o fi acelaşi pe care l-a împuşcat Moţa la Văcăreşti?), fii sigur că sunt şi astăzi preţuiţi. Fără glas puternic, dar sunt.

  Lucian Vasile

  Martie 3, 2008 at 8:41 am

 5. @Phosphoros
  Tovarăş sau camarad la fel se zice pe engleză „comrade”, deci nu mă supăr.

  Mihnea Georgescu

  Martie 3, 2008 at 9:15 am

 6. Sacrificiul lui Mircea Vulcanescu va dainui mereu pentru ca e demn de martiriul sfintilor crestini. Tot timpul sa va gasi cineva sa recupereze memoria si reperul moral, pe care l-au fixat adanc in spiritul unei natii, eroii cu jertfa lor.

  ciprian blidaru

  Martie 4, 2008 at 3:56 pm

 7. Pentru toti:

  Sa nu fiu inteles gresit, nu spun ca eroii si-au dat viata in van. Sustin doar sa nu fetisizam moartea (si nu ma refer la sensul sexual al cuvantului fetis) in dauna vietii.

  Pana la urma, este o relatie simbiotica: noi existam in forma de acum datorita lor, ei mai exista datorita noua.

  Lucian, de cei doi enumerati dupa Ogoranu nici macar nu am auzit. Si eu sunt un om interesat de fenomen. Deci uite inca o caramida la argumentatia mea. In schimb, toata lumea stie ce „mare” dizident a fost Dinescu.

  machiavellian

  Martie 4, 2008 at 8:22 pm

 8. Machiavellian, comentariul tau privind supravietuirea si eroismul are sens cu o singura conditie: ca viata sa aiba pret doar in ochii celor care ne inconjoara. Adica nicio dimensiune principiala, doar „imagine”.

  In realitate, justificarea eroismului nu poate fi decat una divina: pretul vietii este „evaluat” intr-o „tranzactie” dintre om si Dumnezeu. Eroismul poate fi anonim, mut, nestiut, el EXISTA si este suficient siesi doar intre Dumnezeu si om.

  Radu Iliescu

  Martie 5, 2008 at 1:13 pm

 9. subscriu la ce zice nenea iliescu. ogoranu, gafencu, ioanid, ianolide, bejan, si dupa ei inca nu stiu cate mii nu valoreaza in gradul de mediatizare (aici masuram nivelul de imbecilitate al tarii) si nici in statutul lor declarat oficial, de eroi au martiri. Ei nu au murit degeaba, degeaba mursecam noi istoria fara sa-i amintim.

  man

  Martie 5, 2008 at 10:38 pm

 10. ce recompensa sa primesc bre, pentru ce?

  nenea cosmos

  Martie 7, 2008 at 10:08 pm

 11. Că ai făcut şi matale revoluţia, chiar dacă ai ajuns târziu la faţa locului. 😀

  Ştefan Muşat

  Martie 8, 2008 at 3:36 pm

 12. Ca fapt divers, Liiceanu si Plesu erau f. pro-Nato in 1999. Liiceanu ii dadea cu democratia si plangea pe cateva voci de soarta libertatii individuale cand aia bombardau Belgradul. Acu’, de cand Baselu zice nu Kosovo-ului, sunt f. sotto voce. Pentru ca ei sunt oamenii presedintelui. Cel putin asa ii vad de aici. Ca Dilema nu o mai citesc.

  Ce canalii!

  wandering elf

  Martie 14, 2008 at 7:56 am

 13. Nu numai de acolo se vad asa, se vad la fel si de aici. Si nici eu nu mai citesc Dilema. Cum spunea cineva pe un forum: cam putine dileme in ultima vreme si prea multe certitudini.

  machiavellian

  Martie 14, 2008 at 12:37 pm


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: