Degeabatologie

sau arta de a fi degeaba. Disectii pe viu.

Dupa 40 de ani

with 3 comments

8 iunie 1967. Razboiul de sase zile, in urma caruia Israelul isi mareste semnificativ teritoriul, este in toi. O mica nava civila americana, pe numele de fata USS Liberty, navigheaza la 30 de kilometri de peninsula Sinai.

Inauntrul vaporului e burdusit de lingvisti si tehnicieni ai serviciilor secrete. Acestia intercepteaza si decodeaza telecomunicatiile arabe.

Pe la orele 14 sute (daca tot suntem in limbaj de armata), cateva avioane israeliene apar din senin si trag in vapor cu tunurile, iar apoi arunca rachete si napalm. Echipajul de pe Liberty nu raspunde, avand in dotare numai 4 mitraliere de calibrul 50. La scurt timp mai apare si o nava evreiasca care se asigura ca treaba e terminata. Cum? Cu niste torpile bine plasate, desigur.

Dupa incident, israelienii spun ca a fost o greseala si ca nu si-au dat seama ca era o nava americana, crezand in schimb ca nava bombardase teritoriul evreu. Oficialii americani sunt de acord cu povestea israeliana, dar supravietuitorii de pe Liberty sustin nava arbora un urias steag american si ca israelienii stiau asta.

Cireasa de pe tort: informatiile adunate de serviciile secrete americane au fost declasificate recent. Pe baza lor Chicago Tribune a pornit o investigatie. Concluzia tribunei lui Chicago: Israelienii au scufundat USS Liberty in mod voit. Intrebarea de baraj la care n-am gasit inca un raspuns: Ce au castigat israelienii printr-un atac asupra aliatilor americani?

Alte informatii pe larg in Wiki (evident).

Anunțuri

Written by machiavellian

Octombrie 7, 2007 la 7:19 pm

3 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Cred ca USS Liberty aflase niste lucruri de care Israelul nu voia sa se stie. Informatie ucide…

  Radu Iliescu

  Octombrie 7, 2007 at 11:13 pm

 2. Bine, bine, dar au supravietuit destui care de-a lungul vremii au dat informatii presei. Articolul Chicago T e plin de ei. De ce n-au spus nimic?

  machiavellian

  Octombrie 8, 2007 at 12:04 am

 3. E inca un episod din vechea telenovela a „prieteniei americano-israeliene”. Vezi si mai recentul episod Murdoch- Enhanced Promise.
  Stii cum e si cu „aliatii” astia? Se iubesc de nu se-nghit. Americanii au nevoie de evrei ( si au impresia-gresita- ca ii controleaza) pentru ca au nevoie de un veznic bau-bau in zona, un cuiul lui Pepelea.
  Evreii au nevoie de americani ( si de asemenea au impresia ca isi controleaza acesti aliati) pentru accesul mai lesnicios la finante si tehnologie.
  Desi in ambele tari exista grupuri puternice de lobby care militeaza pentru relatiile stranse intre cele doua tari, la nivel profund intre cele doua state si mai ales intre serviciile lor de… a existat si continua sa existe o ostilitate fatisa.
  Episodul din ’67 are legatura directa cu relatiile neconvenabil de stranse dintre Africa de Sud si Israel- relatii care au dat multe junghiuri amicilor americani. La sfarsitul anilor ’60 , americanii incepusera un transfer de tehnologie militara catre Israel ( inclusiv nucleara, chimica etc.) si aveau temeiuri serioase sa creada ca parte din acest transfer se scurgea din Israel catre Pretoria , iar de acolo… ehei…poveste lunga si… nu uitati GIYF (google is your friend)

  danieloctavian

  Octombrie 9, 2007 at 3:28 am


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: