Degeabatologie

sau arta de a fi degeaba. Disectii pe viu.

De ce vrem asigurari de sanatate private

leave a comment »

Luna trecuta intrasem intr-o farmacie destul de mare din Cluj. Aveam nevoie urgenta de manusi chirurgicale. Inaintea mea, un mosulet venise cu o reteta compensata si cerea medicamente pentru inima.

„Nu mai avem decat antidiabetice orale in regim compensat”, fu raspunsul farmacistei de serviciu. Saracul mosulet strabatuse marea caldura a zilei pentru a primi un refuz concret. Si batranelul, care abia se misca, venise de fapt pentru un prieten, ca sa-mi vezi cat altruism! „Incercati altudeva.”


Superb, imi spun. Era nici jumatatea lunii si nu mai sunt medicamente compensate pentru cardiaci. Luna asta e si mai rau. Am ajuns in 8 si capitala si-a epuizat fondurile, iar provincia nu sta nici ea mult mai bine.

Dar cu un bou incompetent ca domnul ministru Nicolaescu nici nu ma mir. Ce naiba cauta un economist ca Ministru al Sanatatii nu imi voi da seama niciodata. Este o aberatie inventata de liberali si nu le-o voi ierta.

Lunar platim peste 10% din munca pe asigurarea de sanatate. La medic nu am fost de nici nu stiu cand, iar ca medicamente ma rezum la Triferment, Algocalmin (eventual Ibuprofen cunoscut ca Nurofen) si Ampicilina.

Nu spun ca nu s-ar justifica cifra mare a asigurarii de sanatate. Poate maine ma loveste o masina si fara asigurare imi vand apartamentul pentru o saptamana de spitalizare. Dar eu vreau o gestiune serioasa a fondurilor, facuta de oameni cu IQ peste 90.

Cu fondurile din noua taxa de viciu, Nicolaescu a inventat un nou control anual pentru populatie, asta stiind ca exista deja unul. Si daca ar fi sa dam crezare cifrelor din acest articol, numai cu banii cheltuiti pentru scrisorile prin care se anunta populatia se puteau cumpara doua tomografe (CAT-Scan) in fiecare judet. Ce sa mai vorbim ca analizele lui Nicolaescu nici nu dau informatii despre bolile tipice ale romanilor (tuberculoza, afectiuni cardiace, boli cu transmitere sexuala).

O asigurare privata costa de te usuca, dar macar stii un lucru: ce-i sigur e sigur. Nu ti-a platit, l-ai ars. Cu statul nu e asa, nu a fost niciodata asa si probabil nici nu va fi. Pana ajungi la CEDO cu judecatile iti mor parintii de stop cardiac.

Asa ca singura solutie este asigurarea privata pentru toti. Sau macar un sistem paralel asigurarilor de stat. Dar decat sa ajung un biet mosneag umbland abramburea dupa medicamente pe calduri de 37 de grade, mai bine mor la 50 de ani.

Anunțuri

Written by machiavellian

August 8, 2007 la 6:52 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: