Degeabatologie

sau arta de a fi degeaba. Disectii pe viu.

Painea noastra de toate zilele

leave a comment »

Putin stiu si pentru si mai putin conteaza ce cumparam impreuna cu mancarea de fiecare zi. In procesele de crestere a animalelor si plantelor se strecoara o multime de substante chimice: pesticide, insecticide, hormoni de crestere si alte mizerii.

Toate acestea ajung in capul lantului trofic, adica la boul ala de om care se imbolnaveste (Ghici de ce, fraiere!). Evident, exista si alternativa unei agriculturi ecologice, sau organic farming pe limba extrem occidentalilor.

Dar putini isi permit sa cultive ecologic. Da gandacul de Colorado peste tine si ce-ai facut? S-a dus totul, pierderi economice, alea alea. In plus, consumatorul obisnuit, intre care si suprasemnatul, nu isi permite mancarea aceasta atat de naturala. Preturile te fac sa te crucesti mai intai si apoi sa iesi din magazin fugind.

Totusi, se pare ca organic farmingul ar fi mai ieftin decat agricultura chimizata daca ar fi facut cu cap: ingrasamintele naturale sunt ieftine si accesibile in tarile sarace; microfermele sunt mai eficiente si mai productive; culturile ecologice ar putea hrani intreaga planeta (aici raman sceptic).

Acestea sunt concluziile unor cercetatori americani dupa recenzarea unor rapoarte si studii mai detailate. Daca au dreptate, s-ar putea ca peste 20 de ani rosiile de la magazin sa nu aiba toate gust de plastic amestecat cu urina.

Deci aviz taranilor semanatori: cultivati, cultivati, cultivati! In modul traditional, bineinteles.

Anunțuri

Written by machiavellian

Iulie 13, 2007 la 12:26 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: