Degeabatologie

sau arta de a fi degeaba. Disectii pe viu.

Intelectualul si politica

with 2 comments

In urma intrebarilor puse de jurnalistul Cristian Patrasconiu pe blogul sau ieri, m-am gandit sa fac o clasificare a intelectualului ca functie de politic si expunerea media. Astfel, am obtinut trei categorii.

 1. Homo intellectualus subspecia exhibitionistus (Machiavellian, 2007), cu afiliatiuni politice clare si vizibile, dar care se schimba de la an la an in functie de conditiile pietei si a consumului de apa minerala carbogazoasa. Teritoriul sau de vanatoare este de regula media, in varianta scrisa dar mai ales televiziunea. Se hraneste cu text scris si masini de lux, pe care le arunca cu prima ocazie in fata aceleasi media. A adus in noua moda scrierea de apeluri. Te semnezi – esti cu mine, nu – nu esti intelectual sau esti o unealta a fortelor raului conduse de Darth Vader.
 2. Homo intellectualus subspecia chameleonus (Mach. 2007). Membrii de partid, sunt categoria de intelectuali politici care arareori ies in evidenta. De regula fac programele politice ale partidelor, se ocupa de PR si mai ales de campaniile electorale.
 3. Homo intellectualus subspecia realus (Mach. 2007), din care fac parte miile de intelectuali angrenati in mediul (pre)universitar, cercetatori stiintifici, autodidacti, etc. Acestia au opinii politice clare si sunt afiliati partidelor politice. H. i. realus este prototipul omului care tace si face – si chiar face. El ne preda cursurile, ne scrie romanele, ne scrie articolele excelente din presa, etc. Nu se expune, ramane in nisa in care exceleaza si – normal – nu este bun la toate.

Reclame

Written by machiavellian

iulie 9, 2007 la 12:31 pm

Publicat în bataia de joc

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. vai ce ironicut esti.
  vezi sa nu te arda cineva ;;)

  Anonymous

  iulie 9, 2007 at 6:40 pm

 2. Oooo, apar admiratorii.

  machiavellian

  iulie 9, 2007 at 9:22 pm


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: