Degeabatologie

sau arta de a fi degeaba. Disectii pe viu.

Bacalaureat, lacrimi, surcele si telenovele

with 6 comments

A trecut si primul examen scris de la Balcaureat. Romana. Nu fara nemultumiri, bineinteles.

Elevii se plang de dificultatea subiectului, „60% or cadea” si alte blabla-uri tampite. Recunosc, nu era dintre cele mai simple variante posibile, dar numai subiectul al treilea era mai dubas. In rest, examenul se trecea cu brio, daca invatai numai putin. Si nu toata lumea trebuie sa ia 10. Eu n-am luat si sunt bine-merci-sanatos.

Intrebare: generatii intregi au trecut de proba la limba romana, voi de ce nu ati fi capabili? Ba chiar stiind ca ati avut toate subiectele afisate online inca de prin februarie, denota prostie crasa sa spui presei „vai, fix asta ne-a venit – buhu”. Tot ce trebuia sa faceti era sa invatati.

De fapt nici nu ma mira reactia elevilor, tinand cont ca psihologii le tin isonul. Vai ce mult au de invatat (de parca au si face-o), vai cate presiuni sa devina „performeri” (de parca le-ar pasa de asta atat de mult) si ca, vai, vezi ca s-or sinucide din cauza scolii.

In incheiere, pentru elevi: Va plangeti de Bac? Las ca mai vorbim noi prin iarna, dupa prima sesiune. Atuncea sa va vad eu pe voi.

Pentru curiosi, subiectul este aici.

Anunțuri

Written by machiavellian

Iunie 30, 2007 la 11:01 am

Publicat în bataia de joc

6 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Subiectele de la bacalaureat permit o libertate mai mare de exprimare a individului, mai ales la subiectul 2 cat despre subiectul 3 poti „trisa” atata timp cat ai niste cunostinte despre cea ce inseamna aceasta notiune.

  Alexandru

  Iunie 30, 2007 at 3:14 pm

 2. Ironia cu bacul la romana e ca trebuie sa excelezi in mediocritate sa iei punctajul maxim, sa te supui fara comentarii incercarii de uniformizare, sa iti „inveti”, cum spui tu, din cartile de semi-preparate literare sa-ti insusesti limbajul de lemn scolaresc pentru ca deh, se cere in barem. Ori literatura nu se discuta dupa barem. Iar critica literara nu se reduce la Calinescu si citatele din cartea de comentarii. Si totusi, un citat de Harold Bloom sau T. S. Eliot valoreaza cat unul din cartile cu „variante rezolvate” Stiu destui olimpici care nu au luat peste 9.50 la bac chiar daca lucrarile lor au fost apreciate neoficial drept cele mai bune.
  La ce te referi cand spui „invatat”? Ce serviciu crezi ca aduce un elev literaturii tocind 100 variante? La asta se reduce tot?! Nu-mi spune ca tu citesti un roman doar pentru a retine momentele subiectului…

  existentialista

  Iulie 1, 2007 at 9:16 am

 3. 9,5 e o nota buna. La mine in oras zece se lua doar cu mita.

  Oricum, nu se pune problema ca un olimpic sa pice bacalaureatul (tema acestui articol, nepromovarea). Ba, si mai mult, nu cred ca nu poate „excela in mediocritate”. Un ‘telectual poate fi si si, nu?

  machiavellian

  Iulie 1, 2007 at 1:55 pm

 4. Mediocritatea are si ea regulile ei…trebuie sa fii un `telectual sau criticus, dupa caz, tare flexibil sa purcezi la asa o schimbare de paradigma taman inainte de bac. Unora le reuseste, depinde de orgoliu, printipuri, cota apelor Dunarii usw.

  existentialista

  Iulie 1, 2007 at 4:59 pm

 5. Nu vad un paradigm shift in asta. Pur si simplu faci ce ti se cere in momentul in care ti se cere.

  Iar daca e sa vorbim de orgolii, si o nota mica bate tot fundul, la fel ca renuntarea la printip.

  machiavellian

  Iulie 1, 2007 at 9:03 pm

 6. N-a fost telenovela,a fost teatru absurd!sau cum putem numi aceasta opera,in care actiunea este construita conform legilor aberatiei si paradoxului?si ma refer la cele 671 de variante cu grad de dificultate extrem de divers,de la subiecte d olimpiada la intreabri de clasa a 4-a.Bacul e acum ca o loterie,ca o roata norocului.Hai sa ne jucam cu detsinele copiilor!La romana Fortuna n-a fost de partea noastra..a picat o varianta grea,care cerea documentatie din intreaga carte de critica a d-lui Manolescu.la germana in schimb hazardul a dictat sa se ia note bune pt capacitatea de interpretare,de analiza,si nu terorie!ceea e minunat! Nu ma plang de nici una dintre cele 2variante care au picat,dar imi repugna stresul la care ne-a supus ministerul nascocind atatea subiecte,in loc sa ne lase sa invatam linistiti…ne pun sa invatam ca robotii,dar literatura e ceva mai mult.daca o poezie nu ti-a transmis nimci degeaba ai invata tu toate comenatriile pe de rost,pt ca nu vei ramane cu nimic,decat un 10fara valoare scrijelit pe-o foaie de hartie,care ar trebui reciclata…Cunoasterae nu ne-o intermediaza scoala,tocitul,ci viata propriu-zisa,iubirea…and nothing else matters…

  Victim of the paranoid

  Iulie 2, 2007 at 3:04 pm


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: