Degeabatologie

sau arta de a fi degeaba. Disectii pe viu.

Ce rau o duc elevii. Bu-hu

with 2 comments

Epidemia de sinucideri loveste Romania, blablabla. Toate canalele mediatice ne intoxica pana la refuz cu tot felul de detalii inutile si speculatii morbide. Si, pentru ca media sa-si mareasca audienta, au inceput sa apara si parerile pseudoexpertilor: psihologi, consilieri scolari, vanzatori de televizoare second in piata Mihai Viteazu si crescatori de gaste modificate genetic.

Astfel, Hotnews.ro titreaza „Scoala joaca spanzuratoarea cu elevii” (de-a dreptul rizibil, nu?) si citeaza:

 • ”Parintii preseaza permanent copilul pentru ca acesta sa ia note mari. Sistemul de invatamant in sine e aberant. Elevii sunt obligati sa ia note mari la toate materiile in conditiile in care oamenii sunt diferiti si au difeite tipuri de inteligenta. E absolute esential ca cei mici sa fie stimulate in functie de abilitatile personale”, psiholog Cristiana Levitchi (erorile din text apar in articolul original de pe site).
 • “Asupra acestor tineri pluteste o presiune atat din partea scolii, cat si a profesorilor. Sunt amenintati ca, daca nu invata bine, nu mai au viitor, ca poate vor ajunge strungari. Pentru un copil de zece ani a fi strungar echivaleaza cu o damnare”, psiholog Bogdan Lucaciu.

Da, copiii sunt mult prea solicitati asa ca ajung sa se sinucida. Pot sa va intreb unde v-ati luat diplomele, domnilor experti? Nu a trecut chiar atat de mult timp de cand am scapat fericit de bancile liceului, asa ca mai tin minte cum si ce e p’acolo.

Principalele ocupatii ale elevilor sunt carciumile, pauza de tigara si cum sa nu fie atenti la ora. Iar in afara programului, cluburi, carciuma din nou si apoi Teveu sau eventual jocuri pe calculator.

Dar, nu, trebuie sa ascultam parerile psihologilor: Nivelul scolar si cerintele mult prea ridicate ii epuizeaza pe adolescenti. Ei invata tot timpul si niciodata nu e de ajuns, competitia este mult prea mare. Cu totii vor sa devina „performeri” (cuvant trendy intre pseudoexpertii psihologi), iar esecul ii duce in pragul suicidului.

Totusi, cum se face ca Romania are una dintre cele mai mici rate a sinuciderilor la aceasta grupa de varsta (0,2-5 persoane pe suta de mii) din Europa? Asta tinand cont ca in tari cu sistem de invatamant mult mai lax (Danemarca, Franta, Elvetia), cifra este de patru-cinci ori mai mare.

Si, desi poate n-ar fi tocmai frumos, voi aduce in discutie doua sinucideri, ale unor persoane pe care le cunosteam. Un el si o ea, el medaliat cu bronz la Olimpiada Internationala de Chimie si ea sefa de promotie, olimpic national tot la chimie, etcaetera. Pe nume Nusfelean Bogdan si Muresan Ileana, au provocat cu moartea lor din 2004 un scandal mediatic in care au fost numiti „Romeo si Julieta”.

Dar, trecand peste detaliile intime ale acestor suiciduri (curiosii sa caute in presa, pe mine nu m-au interesat nici atunci si mai ales nu ma intereseaza acum), nu s-a pus niciodata problema „stresului scolar”. Pe Ileana am vazut-o in ziua mortii si chiar am schimbat cateva cuvinte. Nu era presata de (ne)performantelor scolare, era abia a doua sau a treia saptamana a primului an de facultate.

In incheiere le urez succes ziaristilor in gasirea unor astfel de subiecte. Sunt sigur ca atrag cititori si mai si distrag atentia de la stiri mai importante. Intre timp, refuz sa mai citesc orice articol cu iz de stire de la ora 5.

Reclame

Written by machiavellian

iunie 6, 2007 la 11:40 pm

Publicat în media si medii

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Problema e alta nu scoala neaparat ci societatea. Legat de bautura imi aduc aminte de anu 1 de la politehnica cand un elev adus de fratele sau in caminele Observator a baut si a murit inecandu-se in propia voma.

  Alexandru

  iunie 7, 2007 at 6:10 pm

 2. Alexandrule, asta e moarte prin neglijenta si nu sinucidere.

  machiavellian

  iunie 7, 2007 at 10:16 pm


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: